ΑΘΗΝΑ
01:54
|
20.09.2024
"Δεν πρόκειται να θέσουμε άλλους προ μιας τεχνητής επιλογής: εμείς ή οι ΗΠΑ" διαμηνύει η Μ. Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Χαστούκι” στις ΗΠΑ είναι οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα, η οποία στηλιτεύοντας την εμπρηστική αμερικανική διπλωματία και τις πιέσεις που ασκεί στην κυπριακή εξωτερική πολιτική, καταγγέλει τις ΗΠΑ για εκβιασμό.

“Η Ρωσία είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα συνεχίσει να προωθεί την κοινώς επωφελή διμερή συνεργασία και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό των ΗΠΑ”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε πως η Ουάσινγκτον προτείνει ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της επικοινωνίας με την μία ή άλλη χώρα την περιστολή της συνεργασίας με τη Ρωσία σε διάφορα πεδία” τονίζει η Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι “ηπροσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να διεξάγει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”.

“Δεν συνδέουμε ποτέ την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τους εταίρους με τη φύση των δικών τους σχέσεων με τρίτες χώρες” διευκρινίζει η Ρωσίδα εκπροσωπος, διαμηνύοντας ότι “δεν πρόκειται να θέσουμε άλλους προ μιας τεχνητής επιλογής: εμείς ή οι ΗΠΑ”.

“Ενεργούμε βάσει του γεγονότος πως μιλάμε για κυρίαρχο προνόμιο βασισμένο στην πραγματική ισότητα κι απορρίπτουμε τον εξαναγκασμένο διάλογο” ξεκαθαρίζει η Μαρία Ζαχάροβα.

“Είμαστε σίγουροι πως η ηγεσία της Κύπρου θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για επιδίωξη ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής και την περαιτέρω προώθηση τής κοινώς επωφελούς διμερούς συνεργασίας, η οποία έχει πλούσια ιστορία” καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση που εξέφρασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτιμώντας το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές, με γνώση του παρασκηνίου, εκτιμούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της, ούτε θα υποταχθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα