ΑΘΗΝΑ
05:40
|
20.04.2024
Με προσφορά στην Πατσαμάμα θα ξεκινήσει και η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του νέου προεδρικού διδύμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσφορές στην Πατσαμάμα (τη Μητέρα Γη), την προγονική θεά των αυτοχθόνων ιθαγενών της Βολιβίας έκαναν πριν δυο μέρες οι νικητές των βολιβιανών εκλογών, Λουίς Άρσε και Νταβίντ Τσοκεχουάνκα. Η τελετή έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Τιαουανάκο, κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, στην αρχαία πρωτεύουσα της προκολομβιανής ιθαγενικής αυτοκρατορίας που άκμασε μεταξύ 400 και 900 μ.Χ.

“Στους αγώνες των αυτόχθονων και αγροτικών κινημάτων της Βολιβίας, οι πνευματικές τελετές είναι μια σταθερά που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της μυστικιστικής ατομικής και συλλογικής αντίστασης και επιμονής στους αγώνες”, εξηγεί ο νομικός, ανθρωπολόγος και θεολόγος Ιτζαμνά Ογγιαντάι.

Με προσφορά στην Πατσαμάμα θα ξεκινήσει και η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του νέου προεδρικού διδύμου ενώπιον των δύο νεοεκλεγέντων νομοθετικών σωμάτων της χώρας, της Πολυεθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης και της Γερουσίας. Παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ και ο Υπ. Εξ. του Ιράν, καθώς και οι Πρόεδροι της Αργεντινής της Κολομβίας και της Παραγουάης και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Δεν έχουν λείψει οι εντάσεις. Και μερικές φορές φτάνουν σε ακραίες ενέργειες, με μπλόκα στους δρόμους ή ακόμα και επιθέσεις με κροτίδες κλπ. Όμως σιγά σιγά οι κινητοποιήσεις αυτές φθίνουν. Σε διάφορες πόλεις, κυρίως στη Σάντα Κρους, υπάρχουν «επιτροπές πολιτών» που καλούν σε γενική απεργία με αίτημα τον έλεγχο των εκλογών, αλλά αυτοί που συμμετέχουν είναι όλο και πιο λίγοι. Το εντυπωσιακό είναι πως οι αντιδράσεις αυτές δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση στην “αντιmas” πολιτική ελίτ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στα μέσα της εβδομάδας του επικεφαλής του Συμβουλίου των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας στη Βολιβία, ο οποίος, ανασκευάζοντας προηγούμενες δικές του δηλώσεις, είπε πως οι εκλογές ήταν πράγματι διαφανείς και δεν χρειάζεται κανένας επανέλεγχος. Μόνο ο Καμάτσο φλερτάρει με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, αλλά και αυτός χωρίς ιδιαίτερη μαχητικότητα.

Από την άλλη μεριά ο Έβο Μοράλες ετοιμάζεται για πανηγυρική επιστροφή στην πατρίδα συνοδευόμενος από τον Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Θα φύγουν από το Μπουένος Άιρες αεροπορικώς το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου και λίγη ώρα μετά θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λα Κουϊάκα εντός της Αργεντινής, στα σύνορα με τη Βολιβία. Εκεί θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, που θα επιστρέφει από τη Βολιβία.

Στη συνέχεια ο Μοράλες θα ξεκινήσει από τη Βιλαζόν εντός της Βολιβίας με ένα τροχόσπιτο και με συνοδεία μεγάλης αυτοκινητοπομπής 800 περίπου οχημάτων, για μια μακρά οδική διαδρομή 1100 χλμ. από τις Περιφέρειες του Ποτοσί και του Ορούρο, για να φτάσει στην Κοτσαμπάμπα στις 11 Νοεμβρίου. Το τέλος της διαδρομής θα είναι στο Τσιμορέ, εκεί όπου πριν από έναν χρόνο την ίδια ακριβώς ημερομηνία έφυγαν μαζί με τον Λινέρα και τους άλλους συντρόφους τους με το αεροπλάνο για το Μεξικό.

Σε δηλώσεις του ο Έβο είπε πως θα μπορούσε αν ήθελε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας, αλλά προτίμησε να μην είναι, γιατί όπως είπε, εκεί πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο νέος Πρόεδρος Λουίς Άρσε και κανείς άλλος. Αποδείχθηκε πολύ σωστή η επιλογή των συντρόφων, του Άρσε και του Τσοκεχουάνκα, είπε ο Μοράλες. Στο εξής σκοπεύει να αφιερωθεί στη γεωργία και την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και στην προετοιμασία των νέων κοινωνικών ηγετών, ενώ δεν θα πάψει να βοηθά και να στηρίζει τον νέο πρόεδρο όπου χρειαστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα