ΑΘΗΝΑ
00:35
|
27.04.2024
Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί δύο εκ. ζώα εξαιτίας μιας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και δύο εκατομμύρια μινκ (βιζόν) από εκτροφεία της Δανίας έχουν ήδη θανατωθεί μετά τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που έχει μεταδοθεί από τα ζώα σε 12 ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα μελλοντικών εμβολίων.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να θανατώσει όλο τον πληθυσμό μινκ, συμπεριλαμβανομένων και των υγιών, προκειμένου να σταματήσει τη μετάλλαξη πριν να είναι πολύ αργά. Η απόφασή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εκτροφείς της χώρας και σε οργανώσεις προστασίας των ζώων. Ο επικεφαλής του συνδέσμου των εκτροφέων μινκ της Δανίας Τάγκε Πέντερσεν χαρακτήρισε “παράλογο” τον  χειρισμό της υπόθεσης για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει εξαγωγές άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για τη Δανία.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε στην πορεία πως δεν έχει τη νομική βάση για να δώσει την εντολή για την ευθανασία των ζώων.  Ως εκ τούτου σχεδιάζει να καταθέσει κατεπείγον σχέδιο νόμου για τη θανάτωση των 17 εκατομμυρίων και πλέον μινκ που εκτρέφονται στη χώρα. Η κεντροδεξιά επιτροπή της χώρας δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του νόμου της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας της Κοπεγχάγης.

Για τα δύο εκατομμύρια μινκ που έχουν ήδη θανατωθεί έχουν ανοιχτεί μαζικοί τάφοι σε περιοχή που ανήκει στον στρατό της Δανίας. Η επιλογή της καύσης δεν ήταν δυνατή γιατί δεν υπήρχαν αρκετές μονάδες αποτέφρωσης.


Ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας Μόγκενς Γένσεν ζήτησε χθες συγνώμη για τη σύγχυση που έχει προκαλέσει το θέμα με τα μινκ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη ως προς το ποιες ενέργειες έχουν νομική βάση και ποιες όχι.

Η επείγουσα νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή της Δανίας, την οποία δεν έχει η κυβέρνηση για να περάσει το μέτρο. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν “σκανδαλώδη”  την παραδοχή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα μέτρο χωρίς βα έχει τη νομική βάση.




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα