ΑΘΗΝΑ
01:37
|
19.04.2024

Σημαντικές αποκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν σχετικά με το τι ακριβώς συζήτησαν στη διάρκεια αποψινής τηλεφωνικής επικοινωνίας οι πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικές αποκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν σχετικά με το τι ακριβώς συζήτησαν στη διάρκεια αποψινής τηλεφωνικής επικοινωνίας οι πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της Άγκυρας, κατά την οποία ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την “ουσία των συμφωνιών” με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ και τον Αρμένη πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν “σε σχέση με την τριμερή συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020”.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Τούρκος ηγέτης φέρεται πως παίνεψε τη ρωσική διαμεσολάβηση τονίζοντας πως “δημιουργούν μία καλή βάση για την επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης και συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”. Αναφέρεται επίσης πως συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω επαφές στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην συμφωνία της 9ης Νοέμβρη.

Επισημαίνεται επιπλέον πως συζήτησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον διμερή τακτικό διάλογο αλλά και για θέματα διμερούς συνεργασίας στη Συρία “συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού για την προώθηση της προόδου της πολιτικής διαδικασίας και την επίλυση ανθρωπιστικών προβλημάτων”.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας δεν αναφέρεται πουθενά πως η Ρωσία αποδέχθηκε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ούτε αναφέρεται πως Τουρκία και Ρωσία “θα εποπτεύσουν την εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Τι κατάλαβε ο Ερντογάν…

Αντίθετα αυτός ο ισχυρισμός καταγράφεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνομιλίας των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν καθώς αναφέρεται πως “Τουρκία και Ρωσία θα επιβλέψουν την εκεχειρία στις απελευθερωμένες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή”. Γίνεται επίσης αναφορά σε έναν…”Κοινό Κέντρο” για την “παρακολούθηση της εκεχειρίας με τη Ρωσία”!

Κατά άλλα ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει τη σημασία “της επιστροφής στην πατρίδα των Αζέρων που έπρεπε να φύγουν από το Καραμπάχ λόγω της κατοχής της Αρμενίας” και του “ανοίγματος διαδρόμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ναχίτσεβαν”.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε τον πρότερο ισχυρισμό του Αζέρου προέδρου περί ανάπτυξης και τουρκικών (εκτός των ρωσικών) στρατευμάτων σε περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία εκεχειρίας της 9ης Νοέμβρη προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή 1.960 Ρώσων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής επικοινωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Λαχίν. 

Το διαφαινόμενο “μπέρδεμα” προφανώς αποκαλύπτει τις διαφαινόμενες αντιθέσεις ανάμεσα σε Αγκυρα και Μόσχα ακόμη και στην περίπτωση συγκυριακής σύγκλισης στρατηγικών, γεωπολιτικών συμφερόντων. Είναι εντούτοις βέβαιο πως θα ξεκαθαριστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επί του πεδίου δράσης το προσεχές διάστημα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα