ΑΘΗΝΑ
16:14
|
19.04.2024
Η εκπροσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ειρηνευτική αποστολή Ρωσίας-Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ξεκαθάρισε σήμερα (10/11) πως μόνο ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο της νέας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είχε πει πως μία από τις διατάξεις της συμφωνίας είναι να υπάρξει “κοινή ειρηνευτική αποστολή Ρωσίας-Τουρκίας”.

“Υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Αυτό αφορά τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όταν δημοσιευτεί η συμφωνία όλοι θα καταλάβουν πως πρόκειται για ρωσική ειρηνευτική δύναμη  [που θα αναπτυχθεί]  κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ” διεμήνυσε η Ζαχάροβα, όπως μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ της Μόσχας”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο οποίος αντέκρουσε την Τρίτη τον ισχυρισμό του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ότι Τούρκοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική αποστολή του Καραμπάχ στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης, ότι η κοινή δήλωση των πολιτικών ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα δημοσιευθεί στις διεθνείς πλατφόρμες.

“Πρώτον, η δήλωση για την οποία γίνεται λόγος θα κυκλοφορήσει. Έχω δει κάποια κείμενα στο διαδίκτυο, αυτό είναι σχεδόν αλήθεια, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πλήρως την αυθεντικότητά τους. Μπορώ μόνο να πω ότι η ίδια η δήλωση θα κυκλοφορήσει σύντομα .. Επιπλέον, θα δημοσιευτεί σε διεθνείς πλατφόρμες”, εξήγησε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας.

Επίσης, ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, η Τουρκία χαιρέτισε σήμερα τα “σημαντικά κέρδη” που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι’ αυτή την επιτυχία”, έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το Μπακού στη σύγκρουση.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η χώρα του συνεχίζει τις συνομιλίες για το πώς θα επιτηρείται η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκορνο-Καραμπάχ. Διευκρίνισε πως η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οι επτά περιφέρειες γύρω από το Καραμπάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους Αζέρους συμμάχους της.

“Ο Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στον ραδιοσταθμό “Ηχώ της Μόσχας”.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εφαρμόζεται σύμφωνα με τις εκκλήσεις της Μόσχας για εξεύρεση πολιτικής λύσης, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η νέα εκεχειρία του Καραμπάχ τέθηκε σε ισχύ από τις 00:00 ώρα Μόσχας την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του έφτασε σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επίσης, ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινό κείμενο της συμφωνία ως “οδυνηρό” τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, σήμερα (10/11), πως η ρωσική ειρηνευτική δύναμη αναχωρεί για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αεροσκάφος Il-76, από το αεροδρόμιο του Ουλιανόβσκ.

Το διοικητικό κέντρο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να παρακολουθούνται οι σχετικές ενέργειες.

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα θα έχει 1.960 στρατιώτες, 90 τεθωρακισμένα για τη μεταφορά προσωπικού και 380 είδη εξοπλισμού, ενώ σύμφωνα με τον Ιλχάμ Αλίγεφ, η ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή για πέντε χρόνια, με αυτόματη παράταση της θητείας, εάν συμφωνήσουν το Μπακού και το Ερεβάν.

Πασινιάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα Τρίτη (10/11) ότι οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται παρά τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

“Οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ δεν έχουν σταματήσει πλήρως, συνεχίζονται, αλλά ελπίζουμε ότι θα τερματιστούν” δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό της Αρμενίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα