ΑΘΗΝΑ
10:16
|
20.04.2024
Το Kosmodromio.gr παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία της επιστροφής του Έβο Μοράλες στη Βολιβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια” είναι πλέον μια φράση σύμβολο για τους Βολιβιανούς – και ίσως όχι μόνο γι’ αυτούς. Είναι ο τίτλος του τελευταίου αυτοβιογραφικού βιβλίου του Έβο Μοράλες. Και είναι επίσης τα τελευταία λόγια του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, του πρώην αντιπροέδρου της Βολιβίας, όταν οι πραξικοπηματίες τους ανάγκασαν, τον Έβο Μοράλες και αυτόν, να παραιτηθούν στις 10 Νοεμβρίου 2019. Όμως η φράση είναι πολύ παλιότερη. Η πατρότητά της ανήκει στον Τούπακ Κατάρι, τον θρυλικό ηγέτη της μεγάλης ιθαγενικής εξέγερσης του 1781 εναντίον των Ισπανών κατακτητών. Ήταν τα τελευταία λόγια του πριν τον εκτελέσουν με φρικτά βασανιστήρια.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αντιστοιχούν πράγματι στο μεγάλο ηθικό και ιστορικό φορτίο της φράσης. Και προφανώς γι’ αυτό ο Έβο Μοράλες επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του όχι με τον κλασικό τρόπο, αλλά με μια μεγαλειώδη πορεία διά μέσου της βολιβιανής ενδοχώρας.

Το ταξίδι της επιστροφής του Έβο Μοράλες ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 8 Νοεμβρίου από το αεροδρόμιο του Χοχούι, εντός της Αργεντινής, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Εκεί έφτασαν μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρό του, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, και συναντήθηκαν με την Αργεντινή ακτιβίστρια Μιλάγρο Σάλα.

Ο Μοράλες και ο Λινέρα φτάνουν στο αεροδρόμιο του Χουχούι.
Ο Μοράλες με την Αργεντινή ακτιβίστρια Μιλάγρο Σάλα.

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στη Λα Κυάκα στα σύνορα με τη Βολιβία, όπου συναντήθηκαν και αντάλλαξαν ευχές με τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, που επέστρεφε στη χώρα του από την πρωτεύουσα της Βολιβίας όπου συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας και ανάληψης της διακυβέρνησης από τον νέο Πρόεδρο της Βολιβίας, Λουίς Άρσε. Στη συνέχεια ο Μοράλες και ο Λινέρα εισήλθαν στη Βολιβία, στη συνοριακή πόλη Βιλαζόν, περνώντας τα σύνορα πεζή μέσα σε κλίμα πανηγυρισμών και επευφημιών.

Ο Έβο Μοράλες και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες στα σύνορα με τη Βολιβία.

Στη Βιλαζόν οι δύο σύντροφοι χώρισαν, ακολουθώντας ο καθένας τον προσωπικό του δρόμο. Ο Λινέρα επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου παραδίδει πανεπιστημιακά μαθήματα. Ο Μοράλες ξεκίνησε με ένα τροχόσπιτο και με συνοδεία μεγάλης αυτοκινητοπομπής για μια μακρά οδική διαδρομή 1100 χλμ. από τις Περιφέρειες του Ποτοσί και του Ορούρο, για να φτάσει στην Κοτσαμπάμπα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Το τέλος της διαδρομής θα είναι στο Τσιμορέ, που όπως λέγαμε και στο προηγούμενο άρθρο, ήταν το μέρος που πριν από έναν χρόνο την ίδια ακριβώς ημερομηνία είχαν διαφύγει μαζί με τον Λινέρα και τους άλλους συντρόφους τους με αεροπλάνο για το Μεξικό.

Το Κοσμοδρόμιο παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία επιστροφής του Μοράλες. Και θα φροντίζει να ενημερώνει αυτήν τη σελίδα με νέα στιγμιότυπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα