ΑΘΗΝΑ
03:01
|
27.04.2024
Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας μιλά αποκλειστικά στο kosmodromio για τον αγωνιστή του παλαιστινιακού λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 11 Νοεμβρίου από τον θάνατο του Γιάσερ Αμπντέλ Ραχμάν Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ αλ-Κούντουα, γνωστού ως Γιάσερ Αραφάτ ή Αμπού Αμάρ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο ιδρυτής της Φατάχ που σημαίνει νίκη. Με αφορμή αυτήν την επέτειο ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, κατά κόσμον Ατάλα Χάνα, ένας ζωντανός θρύλος του αγώνα των Παλαιστινίων για τη γη τους, τιμά μέσα από το kosmodromio.gr τη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ και μας υπενθυμίζει πόσο αγαπούσε την Ελλάδα και τους Έλληνες.

“Αγαπητοί μας Έλληνες με μεγάλη χαρά επικοινωνώ σήμερα μαζί σας από τα Ιεροσόλυμα μεταφέροντας ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού προς όλους τους Έλληνες εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού. Σας μιλάω από την αγία πόλη Ιερουσαλήμ, από τον ναό της Αναστάσεως και ξέρω παρά πολύ καλά τι σημαίνει για εσάς η Ιερουσαλήμ, τι σημαίνουν οι Άγιοι Τόποι της Παλαιστίνης, τι σημαίνει ο ναός της Αναστάσεως για όλους του Έλληνες.

Από εδώ σας στέλνω αυτό το μήνυμα και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα που μου δίδει την ευκαιρία να τιμήσω τη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ, αυτήν τη μεγάλη προσωπικότητα των Παλαιστινίων, αυτόν τον μεγάλο αγωνιστή υπέρ της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού.

Ο Γιάσερ Αραφάτ αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα και θυμάμαι ότι πάντα σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε μαζί του μας ρωτούσε για την Ελλάδα και ήθελε να μάθει τα νέα της. Ήταν η Ελλάδα στην καρδιά του και προσευχόταν πάντοτε για αυτήν. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι και ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν στην καρδιά των Ελλήνων, των καλών και ελευθέρων Ελλήνων που αγαπούν την Παλαιστίνη και πάντοτε μιλούν με καλά λόγια για την Παλαιστίνη και τον λαό μας που αγωνίζεται για την ελευθερία. Γι’ αυτήν τη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ τονίζουμε σαν Παλαιστίνιοι αλλά και σαν φίλοι του παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο, όπως είναι οι Έλληνες κι άλλοι λαοί, ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτήν τη μεγάλη προσωπικότητα. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτόν τον μεγάλο αγωνιστή για την πατρίδα, για την Παλαιστίνη, για την Ιερουσαλήμ, για τα προσκυνήματα.

Ο Γιάσερ Αραφάτ είναι το σύμβολο της ενότητας του παλαιστινιακού λαού. Ο Γιάσερ Αραφάτ πάντοτε τόνιζε σε όλες τις ομιλίες που πήγαινε ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι μία οικογένεια. Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει διαφορά όλοι είμαστε μια οικογένεια, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Αγαπούσε πάρα πολύ τους Χριστιανούς και πάντοτε όταν πήγαινε στα μεγάλα συνέδρια, τα μουσουλμανικά και τα αραβικά, έπαιρνε μαζί του τον μουφτή των Ιεροσολύμων και έναν κληρικό από το Πατριαρχείο. Πολλές φορές έτυχε να είμαι εγώ αυτός ο κληρικός.

Πάντοτε ήθελε να παρουσιάζει την όμορφη Παλαιστίνη με τις καλές σχέσεις των Μουσουλμάνων με τους Χριστιανούς. Πάντοτε στις γιορτές μας ερχόταν για να μας ευχηθεί χρόνια πολλά και να μας πει ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν είμαστε μια μειονότητα στην Παλαιστίνη. Έλεγε ότι είστε Παλαιστίνιοι, ένα κομμάτι από τον παλαιστινιακό λαό.

Στην Παλαιστίνη υπάρχει μόνο ένας λαός, μία οικογένεια Χριστιανών και Μουσουλμάνων, όλοι μαζί αγωνίζονται για έναν σκοπό, την ελευθερία της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού. Σας χαιρετίζω από την Ιερουσαλήμ, εύχομαι να είστε καλά, αγαπούμε παρά πολύ την Ελλάδα, αγαπούμε τους Έλληνες. Εγώ προσωπικά κάποτε σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Έκανα επτά χρόνια εκεί, πήγαινα στο Άγιο Όρος και γνωρίστηκα με πάρα πολλούς καλούς ανθρώπους. Σας στέλνω από τα Ιεροσόλυμα την αγάπη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων των Παλαιστινίων”.  

Ποιος είναι ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας

Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Θεοδόσιος (Attalah), κατά κόσμον Νιζάρ Χάννα, γεννήθηκε στο Ράμε της Δυτικής Γαλιλαίας το 1965 και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1991 εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα και υπηρέτησε το Πατριαρχείο από διάφορες θέσεις. Έχει συμμετάσχει σε διαθρησκειακές συναντήσεις, έχει κατά καιρύς συλληφθεί και ανακριθεί από τις ισραηλινές αρχές, έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του Παλαιστινιακού Συντάγματος το 2003, έχει δεχθεί διεθνή βραβεία και έχει συνυπογράψει το Kairos Palestine Document, που θεωρείται μανιφέστο της “παλαιστινιακής θεολογίας της απελευθέρωσης”.

Το βίντεο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα για την 16η επέτειο του θανάτου ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα