ΑΘΗΝΑ
20:14
|
19.04.2024
Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η Άγκυρα έφτασε σε συμφωνία με τη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε –κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κυβερνών κόμμα– πως η Άγκυρα έφτασε σε συμφωνία με τη Μόσχα για τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Θα λάβουμε μέρος στην κοινή ειρηνευτική αποστολή στο Καραμπάχ από κοινού με τη Ρωσία. Σήμερα το πρωί, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συμφωνίας για το κοινό ρωσικό-τουρκικό κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, οι Ρώσοι ξεκαθαρίζουν ότι στο έδαφος του Καραμπάχ αναπτύσσονται μόνο ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, ενώ το ρωσο-τουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός εγκαθίσταται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μη γειτνιάζον με Καραμπάχ.

“Υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Αυτό αφορά τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όταν δημοσιευτεί η συμφωνία όλοι θα καταλάβουν πως πρόκειται για ρωσική ειρηνευτική δύναμη  [που θα αναπτυχθεί]  κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ” διεμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, όπως μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ της Μόσχας” χθες Τρίτη (10/11).

Τα ξημερώματα της Τρίτης, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία κατέληξαν στη συμφωνία ώστε να μπει τέλος στις συρράξεις στην περιοχή που κρατούσαν πάνω από έναν μήνα. 

Οι επικοινωνίες Τουρκίας-Ρωσίας ήταν πυκνές από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση της εκεχειρίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο πλευρών να συνδιαλέγονται επί του ζητήματος.

“Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αντάλλαξαν απόψεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία” σημειώθηκε χθες μετά την επαφή  του Σεργκέι Σοϊγκού με τον Χουλουσί Ακάρ.

Η συμφωνία δεν έχει γίνει δεκτή με ευχαρίστηση από την Αρμενία, καθώς σήμερα ξέσπασαν νέα επεισόδια στο Γερεβάν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόφασης του Αρμένιου πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με το Μπακού.

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε από 17 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Sputnik, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 130 συλλήψεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, χθες (10/11), πως η ρωσική ειρηνευτική δύναμη αναχωρεί για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αεροσκάφος Il-76, από το αεροδρόμιο του Ουλιανόβσκ.

Το διοικητικό κέντρο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να παρακολουθούνται οι σχετικές ενέργειες.

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα θα έχει 1.960 στρατιώτες, 90 τεθωρακισμένα για τη μεταφορά προσωπικού και 380 είδη εξοπλισμού, ενώ σύμφωνα με τον Ιλχάμ Αλίγεφ, η ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή για πέντε χρόνια, με αυτόματη παράταση της θητείας, εάν συμφωνήσουν το Μπακού και το Ερεβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα