ΑΘΗΝΑ
04:35
|
26.04.2024
Περισσότεροι από 400 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί ήδη στη ζώνη της εκεχειρείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 400 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσίας, μαζί με τον εξοπλισμό τους, έφτασαν χθες αεροπορικώς στη Γερεβάν και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σττην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που σχηματίστηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με βάση τους όρους της ανακωχής που συμφώνησαν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Μόσχας) και μέχρι αυτήν τη στιγμής 20 μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Γερεβάν, μεταφέροντας στρατιώτες και εξοπλισμό της 15ης ταξιαρχίας κυανόκρανων.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα (Τετάρτη, 11/11) ότι οι πρώτες μονάδες έχουν ήδη αρχίσει να στήνουν εποπτικούς σταθμούς στον “διάδρομο” του Λατσίν που στο εξής θα αποτελεί τον μόνο δίαυλο επικοινωνίας της Αρμενίας με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συνολικά στην περιοχή θα αναπτυχθούν 1.960 Ρώσοι στρατιώτες, με αρκετές εκατοντάδες ελαφρά και βαρύτερα στρατιωτικά οχήματα.

Οι κυανόκρανοι της 15ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας θα εγκαταστήσουν τη βάση τους στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ χαρακτηρίστηκε “επώδυνη αλλά αναγκαία” από τον πρόεδρο της χώρας, Νικόλ Πασινιάν και ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων, με οργισμένους πολίτες να πλημμυρίζουν τους δρόμους της Γερεβάν, να καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο και να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι “η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας” ζητώντας να καταβληθούν προσπάθειες για μια “βιώσιμη πολιτική διευθέτηση” η οποία να “διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Αρμενίας”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός και τη ρωσική διαμεσολάβηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, “η εκεχειρία μετά από μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, θα συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω απώλειας ζωών και ελπίζουμε ότι είναι το πρώτο βήμα προς μια συνολική διευθέτηση”.

Σε χθεσινή του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες “δημιουργούν μία καλή βάση για την επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης και συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, αλλά οι ανακοινώσεις των δύο χωρών σχετικά με την επίβλεψη της εκεχειρείας διαφέρουν σημαντικά.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας δεν αναφέρεται πουθενά πως η Ρωσία αποδέχθηκε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αντίθετα, στην τουρκική ανακοίνωση σημειώνεται ότι “Τουρκία και Ρωσία θα επιβλέψουν την εκεχειρία στις απελευθερωμένες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή”.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα