ΑΘΗΝΑ
07:33
|
26.04.2024
Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στον πολιτικό πλουραλισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο της τοπικής ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε η Κίνα χαρακτηρίζοντας την ενέργεια “ανοικτή αμφισβήτηση ” της εξουσίας της.

Συνολικά 19 βουλευτές που στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ υπέβαλαν την παραίτησή τους χθες Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της τοπικής ηγεσίας με επικεφαλής την Κάρι Λαμ να αποβάλλει τέσσερις συναδέλφους τους.

Η αποβολή στηρίχτηκε σε απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, η οποία προβλέπει την αποβολή μελών του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ που στηρίζουν την ανεξαρτησία του και αρνούνται να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία του Πεκίνου στην πόλη.

Η τοπική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και οι αρχές του Πεκίνου υπεραμύνθηκαν των “νόμιμων” αποβολών σημειώνοντας ότι βασίζονται στο νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κατά όσων υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις Κίνας-Χονγκ Κονγκ.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο για αθέτηση των δεσμεύσεων του απέναντι στην προστασία της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή στα καθήκοντά για τους βουλευτές του Χόνγκ Κονγκ ζήτησε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του Υπάτου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στον πολιτικό πλουραλισμό και την ελευθερία της γνώμης στο Χονγκ Κονγκ. Μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 30 Ιουνίου, αυτή η τελευταία αυθαίρετη απόφαση του Πεκίνου υπονομεύει σημαντικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής ‘Μια χώρα, δύο συστήματα’ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αντίθετα στις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας. Ζητούμε την άμεση αντιστροφή αυτών των αποφάσεων από τις αρχές στο Πεκίνο και την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και για την άμεση αποκατάσταση των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα