ΑΘΗΝΑ
14:04
|
18.04.2024
Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη ρητορική της ατομικής ευθύνης και -κυρίως- στην ευθύνη το νέο κύμα διάδοσης του ιού στη χώρα μας.

Στη δική του πρώτη τοποθέτηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για “διχαστική και προκλητική” ομιλία. “Η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός “απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: ‘πέσαμε έξω’, όπως έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης”. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα πολιτικής κερδοσκοπίας “πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο” σχολίασε χαρακτηριστικά:

“Στους νέους ανθρώπους εντοπίζεται μονάχα η διάδοση του ιού; Στη διασκέδαση των νέων ανθρώπων; Προφανώς υπάρχει και εκεί, αλλά δεν υπάρχει διάδοση του ιού, εξαιτίας του γεγονότος χιλιάδες άνθρωποι, στις μεγάλες πόλεις ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ […] ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε. Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων;”.

“Εσείς νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι την αύξηση του αριθμού ανά τάξη στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας. Καμία ευθύνη και για αυτό;”.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Διότι η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική” .

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό και για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας: “Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορωνοϊό” και κάνατε φιέστα με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης”.

Η Αθηνά Λινού για το υπουργείο Υγείας

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον οποίο κατηγόρησε ότι “επί οκτώ μήνες ήταν εξαφανισμένος και κρυβόταν” πίσω από τον Σωτήρη Τσιόδρα, στον οποίο επίσης καταλόγισε λάθη.

Υπενθύμισε ότι έχει εδώ και καιρό έχει ζητήσει αλλαγή στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και πρότεινε ως πρόσωπο κοινής αποδοσχής την καθηγήτρια ιατρικής Αθηνά Λινού η οποία “από τον Σεπτέμβριο προειδοποιούσε για την καθολική χρήση μάσκας και δεν έλεγε πόσο καλά τα πηγαίνει η Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό”.

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το ΕΚΠΑ.

Στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία η κα. Λινού έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιατρικής Σχολής Μάγιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Κέιζ Ουέστερν Ριζέρβ στο Οχάιο των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό της Κύπρου.

Από το 1982 είναι μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2004 είναι Τακτική Καθηγήτρια. Από τον Ιούλιο 2011 μέχρι τον Οκτώβριο 2013 διατέλεσε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φώφη Γεννηματά: “Τόσους μήνες δεν κάνατε τίποτα”

Με μία πολύ δυναμική τοποθέτηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έψεξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ολιγωρία στο διάστημα που προηγήθηκε και για την αδιαφορία της για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορονοϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού”.

“Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά και στο ΕΣΥ. Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία”.

“Εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα”.

“Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς”.

“Η κυβέρνηση φοβάται και ακόμα και να προφέρει τις λέξεις Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα