ΑΘΗΝΑ
11:04
|
25.04.2024
Η πρωτοφανής εκτελεστική εντολή αποκλείει τις εταιρείες από κάθε είδους επένδυση και συναλλαγή στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε πρωτοφανή εκτελεστική εντολή που αποκλείει τις εταιρείες που συνεργάζονται με τον “Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας” από κάθε είδους επένδυση και συναλλαγή στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα χρηματοδοτεί μέσω αυτών των επενδύσεων την στρατιωτική της ανάπτυξη.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας “εκμεταλλεύεται ολοένα και περισσότερο τα κεφάλαια των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών, μυστικών και άλλων συστημάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, γεγονός που επιτρέπει στο Πεκίνο να “απειλεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό”, αναφέρει ο Τραμπ στην εντολή που εκδόθηκε την Πέμπτη (12/11).

Ο Τραμπ επίσης πρόσθεσε ότι η Κίνα “συνεχίζει να αναπτύσσει κακόβουλες δράσεις όπως η δυνατότητα κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών της”.

Κηρύσσοντας αυτές τις ενέργειες ως “ασυνήθιστη απειλή… για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών”, σε νομική γλώσσα που απαιτείται για τη λήψη ανάλογων μέτρων, ο Τραμπ διέταξε την πλήρη απαγόρευση “οποιασδήποτε μορφής συναλλαγής σε τίτλους των ΗΠΑ” που είναι σχεδιασμένες να παρέχουν επενδυτικό άνοιγμα, από τις 11 Ιανουαρίου του 2021, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε Αμερικανούς να απεμπλακούν πλήρως από αυτές μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Ο ακριβής προσδιορισμός και ορισμός του ποια μπορεί να χαρακτηριστεί ως “κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρεία” ανατίθεται στο Πεντάγωνο και στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους περί κυρώσεων, ενώ είναι πιθανόν οι κυρώσεις να μην περιορίζονται μόνο σε οντότητες που συνδέονται ρητά με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνδιαλέγονται με δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ισχυριζόμενη ότι οι εταιρείες αυτές “υποχρεώνονται από το Πεκίνο να παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, διευκολύνοντας έτσι κατασκοπευτικούς σκοπούς”.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ενέκριναν εξοπλιστική συμφωνία ρεκόρ, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμενττ ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυτές έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν “τα οικονομικά συμφέροντα» και την “εθνική ασφάλεια” των ΗΠΑ, καθώς θα επιτρέψουν στην Ταϊβάν να “εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της” και να αποκτήσει “αξιόπιστες αμυντικές δυνατότητες”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ανακοινώνοντας κυρώσεις σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με τη συμφωνία. Αν και το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων δεν ήταν σαφές, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Πεκίνου ήταν οι Lockheed Martin, Boeing Defense και Raytheon – η καρδιά του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και έχει καλέσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ “να σεβαστούν και να αναγνωρίσουν την εξαιρετική ευαισθησία της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν”.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα