ΑΘΗΝΑ
22:56
|
03.05.2024
Διευρύνεται η νίκη των Δημοκρατικών, οι οποίο πλέον έχουν 290 εκλέκτορες έναντι 217 των Ρεπουμπλικανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Δημοκρατικοί νίκησαν και στην Αριζόνα, διευρύνοντας την εκλογική νίκη του Τζό Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Μαζί με τους 11 εκλέκτορες της πολιτείας της Αριζόνα, ο Μπάιντεν φτάνει στους 290, αφήνωντας τον Τραμπ στους 217. Το προβάδισμα του Μπάιντεν στην πολιτεία είναι οριακό -μόλις 11.400 ψήφοι- αλλά ακόμα και η “παρά τρίχα” νίκη του αξιολογείται ως πολύ σημαντική επιτυχία, αφού πρόκειται για μια πολιτεία που από το 1996 ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς, ενώ το 2016 είχε δώσει στον Τραμπ διαφορά 3.5% από τη Χίλαρι Κλίντον.

Κυρίως, όμως, η νίκη στην Αριζόνα ενισχύει τη συνολική νίκη του διδύμου Μπάιντεν – Χάρις και αποδυναμώνει τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών που προσπαθούν να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μπάιντεν πλέον, σε απόλυτο αριθμό, προηγείται κατά 5,3 εκατομμύρια ψήφους έναντι του Τραμπ, έχοντας καταγράψει ιστορικό ρεκόρ με συνολικά 78 εκατομμύρια ψήφους υπέρ του.

Συγχαρητήρια και από το Πεκίνο

Η Κίνα συνεχάρη επισήμως τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, αρκετές μέρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε ως διάστημα “αμήχανης σιωπής” από τα διεθνή media.

“Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού και συγχαίρουμε τον κ. Μπάιντεν και την κ. Χάρις για τη νίκη τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν.

Επί Τραμπ, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο εντάθηκαν, με τον κορονοϊό, το εμπόριο και τις υποθέσεις κατασκοπίας να αποτελούν ανοιχτά μέτωπα για τις δύο χώρες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δεχτεί ακόμα επισήμως τα συγχαρητήρια της Ρωσίας (ο Πούτιν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επικοινωνήσει με τον Τραμπ μετά τη νίκη του), της Βραζιλίας (ο Μπολσονάρου ήταν δηλωμένος σύμμαχος του Τραμπ, σε βαθμό που να τον αποκαλούν “Τραμπ των τροπικών”), του Μεξικού (και ο AMLO είχε αγαθές σχέσεις με τον Τραμπ, παρά το τείχος) και -βεβαίως- από τη Νότια Κορεά Ως γνωστόν, ο Κιμ γελάει και συγχαίρει τελευταίος, αλλά είναι και “φιλαράκι” του Τραμπ. Οι τρεις(!) face to face συναντήσεις τους καταγράφηκαν ως ιστορικές.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα