ΑΘΗΝΑ
11:02
|
25.04.2024
Mεγαλώνει η λίστα των χωρών που θα συμμετέχουν στην παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που θα συμμετέχουν στην παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, παρά το μπλόκο που προσπαθούν να βάλουν στη διανομή και στην παραγωγή του τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η φαρμακευτική εταιρεία GL Rapha με έδρα τη Σεούλ υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή περισσότερων από 150 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Νότια Κορέα.


Η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και το εμβόλιο θα εξαχθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2021.

“Τα μέρη σκοπεύουν να ξεκινήσουν την παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2020 και παράδοση – διανομή του εμβολίου Sputnik V τον Ιανουάριο του 2021. Το RDIF και η GL Rapha θα παρέχουν πάνω από 150 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, οι οποίες θα παράγονται στη Νότια Κορέα για παγκόσμια διανομή”, δήλωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, σε δελτίο τύπου, που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Tο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει δείξει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους σε ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό και υποσχέθηκαν να διαθέσουν μια πλήρη έκθεση κλινικών δοκιμών μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές της τρίτης φάσης. Ανέφεραν επίσης ότι θα χρειαστούν έως και έξι μήνες για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν θα έχουν καμία παρενέργεια.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το RDIF έχει ήδη λάβει αιτήματα για περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από περισσότερες από 50 χώρες.

Το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο. Τώρα υποβάλλεται στις κλινικές δοκιμές της Φάσης III στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές.

Πολλές ακόμη χώρες συμμετέχουν επίσης στις δοκιμές του εμβολίου. Η Λευκορωσία, τα ΗΑΕ, η Βενεζουέλα και η Ινδία διεξάγουν τις δικές τους κλινικές δοκιμές για το Sputnik V και θα μπορούσαν να αγοράσουν δόσεις ή δικαιώματα αδειοδότησης για την παραγωγή του εμβολίου στο εσωτερικό τους.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή παρήγγειλε 10 εκατομμύρια δόσεις. Περίπου 2.000 δόσεις του Sputnik V έχουν σταλθεί στη Βενεζουέλα από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να αναπτύξει το εμβόλιο εντός της επικράτειάς της.

Εν τω μεταξύ τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα φθάσουν στην Ουγγαρία την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Ντενίς Μαντούροφ με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Τέλος και η Τουρκία ενδιαφέρεται να παρασκευάσει το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα