ΑΘΗΝΑ
20:07
|
19.04.2024
Αποτελεσματικότερο από το εμβολίοτης Pfizer είναι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από εκείνη του εμβολίου της Pfizer, παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V.

Tο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει δείξει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης που έγινε 21 ημέρες μετά την πρώτη δοκιμή στους εθελοντές, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.

“Έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο βάσει των δεδομένων” δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, σύμφωνα με την “The Independent”.

Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

“Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονoϊού, μιας μελέτης που χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση”, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, μεταξύ των οποίων γιατροί και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, επιβεβαίωσε επίσης ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ανέρχεται άνω του 90%>

“Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνο στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η ένεση, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας” αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι μήνες και μετά από αυτό θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Προς το παρόν, το εμβόλιο SputnikV είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τα εμβόλια που βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.

Ωστόσο, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον ασκούν πιέσεις και προσπαθούν να μπλοκάρουν τις παραγγελίες του ρωσικού εμβολίου.

Παρόλα αυτά αρκετές χώρες, στη λίστα των οποίων εντάσσεται πλέον και το Ισραήλ, εμπιστεύονται το ρωσικό εμβόλιο και προχωρούν σε παραγγελίες για την προμήθειά του.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή παρήγγειλε 10 εκατομμύρια δόσεις, περίπου 2.000 δόσεις του Sputnik V έχουν σταλθεί στη Βενεζουέλα από τις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να αναπτύξει το εμβόλιο εντός της επικράτειάς της, ενώ η Ουγγαρία ετοιμάζεται να εισάγει περισσότερες δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου.

Και η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Sputnik V

Σήμερα ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Υγείας ότι και η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας Ρωσίας και Τουρκίας.

“Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε ενδιαφέρον για να οργανωθεί η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά την πραγματοποίηση τοξικολογικών μελετών, όπως προβλέπεται από την εγχώρια νομοθεσία”, αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Υγείας.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές, αναφέρεται στη δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

“Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε”, έγραψε ο Κοτζά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα