ΑΘΗΝΑ
19:16
|
18.04.2024
Μόνο ως δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης, με τους πολίτες να είναι αντιμέτωποι παράλληλα με την τζιχαντιστική βία…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο ως δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης, με τους πολίτες να είναι αντιμέτωποι παράλληλα με την τζιχαντιστική βία και τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ.

Τι συμβαίνει στην Κάμπο Ντελγκάδο

Η σύγκρουση ανάμεσα στην εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Ansar al-Sunna (γνωστή κι ως Ansar al-Sharia) και τις κυβερνητικές δυνάμεις έχει μπει σε φάση κλιμάκωσης ήδη από τον Αύγουστο, με τις ανταρτικές τζιχαντιστικές δυνάμεις να ευθύνονται για τις δολοφονίες 30 πολιτών και τις απαγωγές άλλων 62 από τα τέλη Σεπτέμβρη έως τα μέσα Οκτώβρη.

Είχε προηγηθεί η επίθεση προ δύο εβδομάδων επίθεση των τζιχαντιστών στην περιοχή της Μουιντούμπε (η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πάλι τον Απρίλιο), που αποκρούστηκε από τοπικές πολιτοφυλακές υπό την ηγεσία βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας και η φρικαλέα απάντηση των ανταρτών, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικούς αποκεφαλισμούς στο χωριό Μουατίντε ως αντίποινα.

Υπενθυμίζεται πως η Μοζαμβίκη τα τελευταία τρία χρόνια είναι αντιμέτωπη με τον τζιχαντιστικό κίνδυνο. Από τον Οκτώβρη του 2017 διάσπαρτες ανταρτικές ομάδες οι οποίες έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχουν πραγματοποιήσει σειρά πολύνεκρων επιθέσεων τόσο εναντίον κυβερνητικών στρατιωτικών στόχων αλλά κυρίως κατά άοπλων πολιτών στην (πλειοψηφικά μουσουλμανική) επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο. Από αυτές η προαναφερθείσα Ansar al-Sunna είναι η σημαντικότερη και πλέον υπολογίσιμη, δίχως να είναι ξεκάθαρο αν είναι η μόνη. Η κυβέρνηση μόλις τον Απρίλιο αναγνώρισε την παρουσία του “Ισλαμικού Κράτους” στη χώρα, ενώ πριν απέδιδε σε συμμορίες κοινών ληστών τις επιθέσεις. Λόγω της βίας στην περιοχή περισσότεροι από 350.000 έχουν εκτοπιστεί και 2.283 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δέον να σημειωθεί πως η Μουιντούμπε είναι εγγύτερα της ενδοχώρας σε σχέση με την παραλιακή ζώνη που έχει περισσότερο επηρεαστεί από την αυξανόμενη βία και ειδικά την μικρή αλλά σημαντική πόλη της Μοσίμποα ντε Πράια, της οποίας το λιμάνι είναι στρατηγικής σημασίας για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου γαλλικών (Total) και αμερικανικών συμφερόντων (ExxonMobil).

Παρέμβαση ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ μετά τα πρόσφατα γεγονότα, την λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των αμάχων στην επαρχία Κάμπο Ντελγάδο στην βορειοανατολική Μοζαμβίκη, ζήτησε σήμερα ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ επισημαίνει πως “Η κατάσταση είναι απελπιστική και για αυτούς που βρίσκονται παγιδευμένοι στις ζώνες που μαίνονται συγκρούσεις, όπου υπάρχουν ελάχιστα μέσα διαβίωσης, και για αυτούς που έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός της επαρχίας αυτής”. “Αυτοί που έχουν απομείνει εκεί στερούνται είδη πρώτης ανάγκης και κινδυνεύουν να θανατωθούν, να κακοποιηθούν σεξουαλικά, να απαχθούν ή να στρατολογηθούν δια της βίας από ένοπλες ομάδες. Αυτοί που φεύγουν διακινδυνεύουν τη ζωή τους”, προσθέτει.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στις κρατικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών εντός και εκτός των περιοχών που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση, ενώ δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας και προστασίας από μεριάς ανθρωπιστικών υπηρεσιών, δεδομένου του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της χολέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα