ΑΘΗΝΑ
01:15
|
08.03.2021
Η σύγκρουση γύρω από την πορεία της 17 Νοέμβρη καθιστά σαφή την κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης στο Σύνταγμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν γράφω για να προασπίσω το κράτος δικαίου. Γράφω για να προασπίσω το αίτημά μας να ζούμε ελεύθεροι στο πλαίσιο των ελευθεριών και δικαιωμάτων που έχουμε κατακτήσει έως τώρα κυριολεκτικά και μεταφορικά με αίμα. Μέχρι σήμερα, οι κατακτήσεις αυτές κατοχυρώνονται μέσα από το Σύνταγμα – αναφέρομαι επομένως στο Σύνταγμα.
Γενικά μιλώντας, η διαχείριση της πανδημίας έχει ήδη εγείρει ερωτήματα ως προς τη συνταγματικότητα ορισμένων περιοριστικών μέτρων που, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

Η σύγκρουση όμως γύρω από την πορεία της 17 Νοέμβρη καθιστά σαφή την κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης στο Σύνταγμα. Όπως και να το διαβάσει κανείς, το Σύνταγμα δεν προβλέπει περιορισμό των διαδηλώσεων και ακόμα λιγότερο απαγόρευσή τους για λόγους δημόσιας υγείας. Όσο δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώσει τηρώντας φυσικά αυστηρά τα μέτρα προστασίας.
Οι αρχικές ανακοινώσεις πολιτικών για απαγόρευση της πορείας είναι αντισυνταγματικές. Εξίσου αντισυνταγματική είναι και η απειλή συλλήψεων βουλευτών που θα διαδηλώσουν. Εξίσου αντισυνταγματική είναι και η σχετική απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπέρογκες οικονομικές ποινές.

Όσο η αντισυνταγματικότητα παρέμενε περιχαρακωμένη στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας, αποτελούσε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι αυταρχικής διακυβέρνησης. Από τη στιγμή που επεκτάθηκε στη δικαστική εξουσία, παίρνει διαστάσεις εκτροπής.

Οι εισαγγελείς που απειλούν να ασκήσουν διώξεις σε βάρος των γιατρών της Θεσσαλονίκης για διέγερση σε ανυπακοή, ή που άσκησαν διώξεις για το ίδιο αδίκημα σε βάρος τεσσάρων ατόμων που μοίραζαν προκηρύξεις για την πορεία, γνωρίζουν ότι δεν έχει διαπραχθεί αδίκημα. Οι εισαγγελείς που θα παρευρίσκονται στο δρόμο την ημέρα της πορείας για να συνδράμουν το έργο των ενστόλων γνωρίζουν ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώσει.
Εάν οι νομικοί κύκλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν σιωπηλοί, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σιβυλλική, εάν τα ΜΜΕ παραμένουν εχθρικά προς το λαό, τότε εναπόκειται σ’ εμάς και σ’ όσους θέλουν να μας ακολουθήσουν να προασπίσουμε αυτό που νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Peter Jackson:“Neoliberal policies are a big problem for democracy and the economy”

Ιράκ: Ο Πάπας συνάντησε τον πατέρα του μικρού ‘Αλαν Κούρντι, σύμβολου της προσφυγικής κρίσης

Πολλαπλές εκρήξεις ισοπέδωσαν στρατιωτική βάση στην Ισημερινή Γουινέα

Έκκληση ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων στον ΟΗΕ για περισσότερη ασφάλεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα