ΑΘΗΝΑ
01:29
|
27.04.2024
Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή, καθώς στην περιοχή υπάρχει δρυμός που φιλοξενεί είδη υπό εξαφάνιση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τεράστια φωτιά που έκαιγε έπί πέντε μήνες σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στην Ασάμ, στη βορειοδυτική Ινδία, επιτέλους κατασβέστηκε.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια έκρηξη κατέστρεψε τα εσωτερικά τοιχώματα μιας πετρελαιοπηγής, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ανυπολόγιστες ποσότητες φυσικού αερίου.

Δύο εργαζόμενοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε τον Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Εξειδικευμένες ομάδες και συνεργεία από τη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες πολιτείες και τον Καναδά συμμετείχαν όλους αυτούς τους μήνες στην προσπάθεια κατάσβεστης της πυρκαγιάς, η οποία -σύμφωνα με δήλωση Τριβίντ Χαζαρίκα, εκπροσώπου της India Oil- “έχει πλέον κατασβεστεί ολοκληρωτικά”.

Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, η εν λόγω πετρελαιοπηγή έχει αποσυμπιεστεί, αλλά δεν έχει ακόμα σφραγιστεί, καθώς πρέπει να περάσουν 24 ώρες προκειμένου τα συνεργεία να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει νέα διαρροή αερίου.

Η φωτιά ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους της επαρχίας της Τινσούκια να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους και να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ότι οι περιουσίες τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. “Δεν χάσαμε μόνο τα σπίτια μας, αλλά και τις αγελάδες, τις κατσίκες, τις καλλιέργειές μας, τη σωματική και ψυχική μας υγεία”, είπε στην εφημερίδα Indian Express, o Ακεσβάρ Τσετία, ένας από τους πληγέντες της καταστροφής.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικολογική καταστροφή και η ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η πετρελαϊκή εγκατάσταση της Μπαχτζάν βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρυμό Ντιμπρού-Σαϊκόβα, όπου ζουν είδη τίγρεων και ελεφάντων υπό εξαφάνιση και δεκάδες άλλοι πληθυσμοί ζώων και πουλιών που κινδυνεύουν.

Το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας χαρακτήρισε την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής ως “μεγάλης κλίμακας”, καθώς “οι τοξίνες που απελευθερώθηκαν θα παραμείνουν για πολύ καιρό στο έδαφος και το υπέδαφος, επηρεάζοντας όχι μόνο τις σημερινές συνθήκες της ζωής εκεί, αλλά θα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα