ΑΘΗΝΑ
20:20
|
26.04.2024
Καλεί τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κοινή πρωτοβουλία υπό την ΠΤΔ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αδιανόητο χαρακτήρισε το γεγονός τα κόμματα να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας με παρέμβασή του τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη έρχεται λίγο μετά την υπογραφή του κειμένου κατά της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου από εκατοντάδες εκπροσώπους συνδικάτων συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικών, δημοσιογράφων, βουλευτών και απλών πολιτών.

Πρόκειται για το κείμενο το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συνυπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.

Τη διαμάχη έχει πυροδοτήσει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων έως τις 18 Νοεμβρίου με φόντο τις -ιδιαίτερες συνθήκες φέτος- εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

“Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα