ΑΘΗΝΑ
21:11
|
19.04.2024
Εκατοντάδες φορείς και φυσικά πρόσωπα έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο που συντάχθηκε χθες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
¶íäñåò ôùí ÌÁÔ, Ýîù áðü ôï Ðïëõôå÷íåßï, üðïõ áðü ôï âñÜäõ ôçò ÐÝìðôçò ðåñßðïõ 40 Üôïìá âñßóêïíôáé åíôüò ôïõ Ðïëõôå÷íåßïõ, õðïóôçñßæïíôáò üôé èá óõíå÷ßóïõí íá âñßóêïíôáé óôï ÷þñï êÜíïíôáò óõíåëåýóåéò, ÐáñáóêåõÞ 13 Íïåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες είναι ήδη οι εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, οι νομικοί, οι δημοσιογράφοι, οι βουλευτές και οι απλοί πολίτες που έχουν σπεύσει να υπουγράψουν το κείμενο κατά της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για το κείμενο το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συνυπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, με τη δικαιολογία ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση “παίζει το παιχνίδι του Μητσοτάκη”.

Αντιπροσωπεία από τους φορείς που έχουν υπογράψει το ψήφισμα θα προχωρήσει σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Το κείμενο που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση”.

Αντιδράσεις από την ΕΔΕ και την ΕλεΔΑ

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης ως αντισυνταγματική και να ζητήσει την άμεση απόσυρσή της, εξέφρασε την αντίθεσή της και η η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Στη σχετική ανκοίνωσή της, η ΕλΕΔΑ σημειώνει πως “τα όποια έκτακτα μέτρα που περιορίζουν την άσκηση των ελευθεριών μπορούν να αξιώνουν την υπακοή μας μόνο εάν και εφόσον ανταποκρίνονται ευλαβικά στους όρους που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της δημοκρατίας μας”. Αφού επισημαίνει πως οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν όλες και όλους κατ’ αρχάς ως υπεύθυνους πολίτες, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου δεν τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Σήμερα το πρωί η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕλΕΔΑΠ) καταθέτει αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί αμέσως.

Οι υπογραφές μέχρι τώρα

Υπογραφές by Θάνος Καμήλαλης

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα