ΑΘΗΝΑ
02:04
|
07.05.2024
Εκτός ο υπουργός Γεωργίας - Η αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Δανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πιέζει την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να υποβάλει την παραίτησή της ακολουθώντας το παράδειγμα του υπουργού Γεωργίας & Τροφίμων Μόγκενς Γένσεν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το σκάνδαλο με τη θανάτωση εκατομμυρίων μινκ.

Η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε τη θανάτωση εκατομμυρίων μινκ που εκτρέφονται σε φάρμες της χώρας, φοβούμενη μια μετάλλαξη του κορονοϊού που προσβάλλει τα ζώα και τους ανθρώπους και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου. Ωστόσο, έδωσε μια εντολή χωρίς να υπάρχει νομική βάση. Η κυβέρνηση μειοψηφίας παραδέχθηκε εκ των υστερών την παράνομη εντολή και μόλις χθες Τρίτη κατάφερε να λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου.  

“Θέλω η Πρωθυπουργός να ακολουθήσει το παράδειγμα του υπουργού της και να παραιτηθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος, Γιάκομπ Έλμαν-Γένσεν αναφερόμενος στην παραίτηση του Μόγκενς Γένσεν. “Θέλω η Πρωθυπουργός να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος”, πρόσθεσε.

“Σήμερα ενημέρωσα την Πρωθυπουργό ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την κυβέρνηση. Συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη για μένα μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο παραιτηθείς υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων.

“Είναι συνετό το ότι παραιτείται ο Γιένσεν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε”, δήλωσε η πολιτική ηγέτης του συμμαχικού της κυβέρνησης Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Πία Όλσεν Ντιρ στο Twitter.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Δανία ζητεί τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση παρανόμησε εν γνώσει της. Για τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας απαιτείται στήριξη από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κομματικών εταίρων της κυβέρνησης.

Η εμπιστοσύνη των Δανών στην κυβέρνηση μειώθηκε κατακόρυφα τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εντολή που δόθηκε για τη θανάτωση των μινκ, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Όρχους, καθώς μόλις περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό αυτών που εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους ξεπερνούσε το 75%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα