ΑΘΗΝΑ
09:28
|
22.09.2024
Η ανακοίνωση της Pfizer έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την αντίστοιχη της εταιρείας Moderna.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η “κούρσα των εμβολίων” συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς μεγάλες φαρμακευτικές σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να παρασκευάσουν στα εργαστήριά τους αποτελεσματικές φόρμουλες κατά του κορονοϊού.

Με νέα ανακοίνωση της, η Pfizer ενημέρωσε πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με την BioNTech είναι -σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα- 95% αποτελεσματικό απέναντι στον κορονοϊό.  

Η ανακοίνωση της Pfizer έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την αντίστοιχη της εταιρείας Moderna, η οποία παρουσίασε ένα εμβόλιο κατά 94,5% αποτελεσματικό. Όπως επισημαίνει η Pfizer, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα μιας νευραλγικής μελέτης, το δικό της εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες, και χωρίς διαφαινόμενα προβλήματα ασφαλείας.   

Στις κλινικές δοκιμές με 44.000 εθελοντές, από τους 170 που νόσησαν με Covid-19 μόλις 8 ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν τις δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι 162 ήταν άτομα που τους είχε χορηγηθεί placebo για την σύγκριση των αποτελεσμάτων.   

Το ποσοστό του 95% αποτελεί νέο “ρεκόρ” αποτελεσματικότητας και τοποθετεί το σκεύασμα των δύο εταιρειών στην ομάδα των πολύ αποτελεσματικών εμβολίων, όπως αυτά για τον έρπη και την ιλαρά.   

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η συνηθέστερη παρενέργεια του δοκιμαστικού εμβολίου ήταν ένα αίσθημα κόπωσης που αναφέρθηκε από το 3,8% των εθελοντών και πονοκέφαλοι σε ποσοστό 2%.   

“Η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός εμβολίου ικανού να μας βοηθήσει να τελειώσουμε με αυτή την καταστροφική πανδημία”, δήλωσε ο Έλληνας CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα