ΑΘΗΝΑ
00:08
|
27.04.2024
Eείναι ο τρίτος θαλάσσιος καύσωνας που πλήττει τη Νέα Ζηλανδία τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετεωρολόγοι και οι κλιματολόγοι προειδοποιούν για την απειλή θαλάσσιου καύσωνα ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη Νέα Ζηλανδία μετά την καταγραφή της αύξησης ως και δύο βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας στα παράκτια ύδατα της χώρας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών των Υδάτων και της Ατμόσφαιρας (NIWA), ο προηγούμενος χειμώνας ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, με θερμοκρασίες – ρεκόρ να καταγράφονται ως και τον Οκτώβρη.

Ως ‘θαλάσσιος καύσωνας’ ορίζεται μια εκτεταμένη περίοδος υψηλών ωκεάνιων θερμοκρασιών, σε μια υδάτινη έκταση που μπορεί να εκτείνεται σε επιφάνεια χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στις βόρειες ακτές της Νέας Ζηλανδίας η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυτήν τη στιγμή υψηλότερη κατά 1.6 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο ενός οποιουδήποτε Νοεμβρίου και κυμαίνεται από 18 – 21ᵒC. Σε άλλες περιοχές της χώρας, η αύξηση της θερμοκρασίας κυμαίνεται στο 0,7% – 1.1% σε σχέση με τις μέσες τιμές της εποχής.

“Αυτό που συμβαίνει στις θάλασσες του Βόρειου Νησιού είναι πολύ ασυνήθιστο”, σχολιάζει ο μετεωρολόγος του NIWA, Μπεν Νολ. “Και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στους μήνες που η ωκεάνια θερμοκρασία φτάνει στο πικ της”.

Ήδη οι προβλέψεις των κλιματολόγων για το καλοκαίρι κάνουν λόγο για περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, με αυξημένο κίνδυνο για καταστροφικές πυρκαγιές στην ενδοχώρα.

Το 2018, η Νέα Ζηλανδία βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της. Εκείνο το διάστημα, οι θερμοκρασίες των παράκτιων υδάτων της είχαν εμφανίσει αύξηση ως και έξι βαθμών Κελσίου. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, η ωκεάνια θερμοκρασία ήταν 20.3 βαθμοί Κελσίου – τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή της.

Ο θαλάσσιος καύσωνας εκείνης της χρονιάς οδήγησε σε μια πρωτοφανή εισροή στο παράκτιο οικοσύστημά της χώρας ψαριών που συνήθως απαντώνται σε τροπικά κλίματα. Κάποια είδη μετακινήθηκαν από τις περιοχές του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, κάποια άλλα “ταξίδεψαν” ως και 1000 χιλιόμετρα, από τις ακτές των νήσων Κερμάντεκ.

Επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα του 2018 καταγράφηκαν και στην ηπειρωτική πανίδα, καθώς εκείνη η χρονιά σημαδεύτηκε από πληθυσμιακή έκρηξη στα περισσότερα είδη τρωκτικών της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό, γιατί οι θερμότερες θάλασσες -εκτός από ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες- προκαλούν σταδιακά και αύξηση στη θερμοκρασία της στεριάς.

Ο φετινός θαλάσσιος καύσωνας θα είναι ο τρίτος που πλήττει τη Νέα Ζηλανδία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ οι οκτώ από τους 10 θερμότερους χειμώνες στην ιστορία της χώρας έχουν καταγραφεί μετά το 2000.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα