ΑΘΗΝΑ
03:02
|
24.04.2024
Μήνυμα στα μέλη της συμμαχίας “Πέντε Μάτια”: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Στην αντεπίθεση πέρασε η Κίνα μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για φίμωση των επικριτών της στο Χονγκ Κονγκ.

Οι πέντε αυτές χώρες που έχουν συμπράξει την ισχυρή συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών, γνωστή ως “Πέντε Μάτια”, άσκησαν δριμεία κριτική στην Κίνα για την απόφαση αποβολής μελών του τοπικού κοινοβουλίου  που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις Κίνας-Χονγκ Κονγκ. Μια απόφαση που οδήγησε σε μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε τις πέντε χώρες να μείνουν έξω από τις υποθέσεις του Πεκίνου λέγοντας: “Πρέπει να είναι προσεκτικοί αλλιώς μπορεί να βγουν μάτια”. Ο Ζάο Λιτζιάν πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο: “Οι Κινέζοι δεν προκαλούν προβλήματα , αλλά τίποτα δεν τους φοβίζει ακόμα κι αν αυτό έχει πέντε ή δέκα μάτια”.

Τα “Πέντε Μάτια” έχουν ζητήσει από την Κίνα να ανακαλέσει την απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και να σταματήσει να υπονομεύει και να καταπιέσει τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή στα καθήκοντά για τους βουλευτές του Χόνγκ Κονγκ έχει ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του Υπάτου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο για αθέτηση των δεσμεύσεων του απέναντι στην προστασία της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα