ΑΘΗΝΑ
01:31
|
27.04.2024

«Φωτιές» φαίνεται πως ανάβει στην ΕΕ η νέα εμπορική συμφωνία RCEP που έκλεισε στις 15 Νοέμβρη η Κίνα με 14 χώρες της Ασίας και του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φωτιές» φαίνεται πως ανάβει στην ΕΕ η νέα εμπορική συμφωνία RCEP που έκλεισε στις 15 Νοέμβρη η Κίνα με 14 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, αντιπροσωπεύοντας μία αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με παγκόσμια παραγωγή 26,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας «νέας στρατηγικής» της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας μετά τη νέα εμπορική συμφωνία «Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης» (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP).

«Θα επιθυμούσα η ΕΕ να συνάψει μια νέα διατλαντική οικονομική συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν» είπε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως εξήγησε, η Ασία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 45%. «Έχουμε λοιπόν ακόμη τη δύναμη ως Δύση να συνεχίσουμε από κοινού να αναπτύσσουμε και να ορίζουμε τις προδιαγραφές για το παγκόσμιο εμπόριο. Αλλά για (να το επιτύχουμε) αυτό η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η σωστή απάντηση στην κινεζική συμφωνία με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ» επισήμανε.

Ο ίδιος πρότεινε επίσης την έγκριση της Συμφωνίας Mercosur με τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχει «παγώσει» εδώ και καιρό εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει «νομικά τη δυνατότητα να επιδρά με θετικό τρόπο στη Βραζιλία». Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ώστε να ξεπεράσουμε τις αντιρρήσεις, είπε ο Βέμπερ, ζητώντας άμεση λήψη δράσης.

Γεωπολιτική «μετατόπιση ισχύος»

Πρότεινε επίσης να γίνει μια «νέα αρχή» στην ΕΕ ενόψει των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω πανδημίας επειδή «η κρίση οδηγεί σε μια γεωπολιτική μετατόπιση της ισχύος».

Συνέστησε στις χώρες της ΕΕ να είναι «πολύ προσεκτικές» για να μην γίνουν ο ηττημένος του ανταγωνισμού στη σκακιέρα του παγκόσμιου εμπορίου.

«Δεν είναι δυνατόν να μπορούν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες να αγοράζουν ελεύθερα στην ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τις βιομηχανίες κλειδιά της από την Κίνα. Εάν εμφανιζόμαστε παγκοσμίως ως προστάτες αξιών, θα πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι η Κίνα θα κάνει στο μέλλον τις δουλειές, θα καθορίζει αξίες και εμείς θα τεθούμε στο περιθώριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η συμφωνία RCEP

Την περασμένη Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, συμφωνήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε διοργανωθεί στο Βιετνάμ, η σύναψη Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP).

Η εμπορική συμφωνία έγινε ανάμεσα στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις 10 χώρες της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN, δηλαδή το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες).

Θα τεθεί σε ισχύ το 2022 εφόσον προηγουμένως επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 15 χωρών με στόχο να εξαλείψει κατά 90% τους δασμούς σε προϊόντα σε μία αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η εξέλιξη θεωρείται ιστορική διότι θα είναι η πρώτη φορά που Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μίας ενιαίας εμπορικής συμφωνίας.

Ο δρόμος για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας άνοιξε ουσιαστικά το 2017 όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνλαντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από την “Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού” (Trans-Pacific Partnership, γνωστή ως συμφωνία TPP).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα