ΑΘΗΝΑ
18:29
|
06.05.2024
Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας θυμίζει έντονα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη δημοσιότητα έδωσε το αστυνομικό τμήμα τoυ Κάντον στο Οχάιο,  βίντεο από την κάμερα σώματος αστυνομικού από τη νύχτα που ένας 53χρονος Αφροαμερικανός έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της σύλληψής του, σε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας που θυμίζει έντονα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικού.

Το βίντεο αποκαλύπτει πως ο άντρας δήλωσε επανειλημμένα στους αστυνομικούς «δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς του έβαζαν χειροπέδες με τα χέρια πισθάγκωνα και τον είχαν καθηλώσει στο έδαφος.

Στο βίντεο καταγράφεται το περιστατικό της 18η Απριλίου, ο Φρανκ Τάισον, φαίνεται να κείτεται ακίνητος στο πάτωμα του μαγαζιού για περισσότερα από 5 λεπτά, έως ότου οι αστυνομικοί να ελέγξουν τον σφυγμό του και περίπου 8 λεπτά προτού ξεκινήσουν ΚΑΡΠΑ.

Ακολουθεί το βίντεο – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 18 Απριλίου, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής ειδοποιήθηκαν για τροχαίο ατύχημα, όπου ένα αυτοκίνητο προσέκρουσε σε στύλο ηλεκτροδότησης. Όταν έφτασαν στο σημείο βρήκαν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα, με την πόρτα του οδηγού ανοιχτή και τον αερόσακο ενεργοποιημένο.

Διερχόμενος από το σημείο, ένας άνδρας σε ένα λευκό βαν, ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο υπεύθυνος για το παρόν ατύχημα βρίσκεται σε μπαρ στο τέλος του δρόμου. Οι αστυνομικοί πήγαν στο μπαρ και την ώρα που εισέρχονταν μία γυναίκα φώναξε να απομακρύνουν τον Τάισον. Όταν οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, εκείνος έριξε ένα σκαμπό, λέγοντάς τους «να φωνάξουν τον σερίφη».

Τότε οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

«Προσπαθούν να με σκοτώσουν» είπε ο Τάισον, συνεχίζοντας να ζητά να «καλέσουν τον σερίφη», το οποίο και επανέλαβε αρκετές φορές. Τότε, οι δύο αστυνομικοί τον έριξαν στον έδαφος και -όπως ακούγεται στο βίντεο- κάποιος είπε «θα σε ψεκάσουν» ενώ άλλο άτομο ακούγεται να λέει «μην τον ψεκάζετε».

Κατά την διάρκεια της σύλληψης, ένας από τους αστυνομικούς έβαλε το γόνατό του κοντά στο σβέρκο του 53χρονου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο αστυνομικός που κρατούσε αιχμάλωτο στο έδαφος τον 53χρονο συνέχισε να τον «πατάει», ενώ ο άλλος του έλεγε να ηρεμήσει και να σταματήσει να παλεύει. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, είσαι στο λαιμό μου», ακούγεται να λέει ξανά ο Τάισον.

Όπως αναφέρει το NBC, ο αστυνομικός φαίνεται να κράτησε σε αυτή την στάση -που θυμίζει πολύ τον τρόπο που δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ- τον 53χρονο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Όταν έβγαλε το γόνατό του από το σώμα του Τάισον, εκείνος πάλι είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει με τον αστυνομικό να του απαντά περιφρονητικά, «Είσαι μια χαρά. Σκάσε».

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν ο Τάισον σταματά να κινείται, ένας αστυνομικός ψάχνει το πορτοφόλι του και μιλάει στους παρευρισκόμενους. Ο Τάισον φαίνεται να είναι ακίνητος στο πάτωμα για περισσότερο από 5 λεπτά, ενώ ο αστυνομικός μιλάει με τους θαμώνες του μπαρ. Σε κάποια στιγμή μάλιστα αστειεύτηκε, λέγοντας σε κάποιον «Πάντα ήθελα να συμμετάσχω σε καυγά σε μπαρ. Δεν ξέρω αν αυτό μετράει».

Όταν ένας από τους αστυνομικούς επιστρέφει στο πλάνο, ρωτάει αν ο Τάισον έχει ηρεμήσει και αν αναπνέει. Ο αστυνομικός ελέγχει τον σφυγμό του, συνειδητοποιούν ότι δεν αναπνέει και του κάνουν ΚΑΡΠΑ για να τον επαναφέρουν, χωρίς όμως ο 53χρονος να ανταποκρίνεται.

Το δελτίο τύπου ανέφερε ότι χορηγήθηκε ΚΑΡΠΑ και αρκετές δόσεις Narcan, πριν φτάσουν οι γιατροί της Πυροσβεστικής και ότι ο Τάισον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:18 μ.μ.

«Η αιτία του θανάτου του εκκρεμεί», δήλωσε ο Χάρις Κάμπελ, επικεφαλής ανακριτής για το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Stark.

Εκτός από το βίντεο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και ηχογραφήσεις από δύο κλήσεις στην 911.

Το αστυνομικό τμήμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επικοινώνησε αμέσως» με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του Οχάιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Χωρίς να κατονομάσει τον Τάισον, το γραφείο επιβεβαίωσε ότι η έρευνά του για ένα «κρίσιμο θανατηφόρο περιστατικό που εμπλέκεται αξιωματικός» είναι ενεργή και σε εξέλιξη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζον Γκάμπαρντ, είπε ότι εξέφρασε τη «βαθιά του συμπάθεια» στους οικείους του Τάισον.

Ο Σκόνεγκε και ο Μπερτς, οι δύο αστυνομικοί οποίοι εντάχθηκαν στο τμήμα το 2022 και υπηρετούσαν στο γραφείο της τροχαίας, έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών, εν αναμονή της έρευνας βάσει της πολιτικής του τμήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα