ΑΘΗΝΑ
10:24
|
17.01.2021
Nέες κινητοποιήσεις αναμένονται και τοΣάββατο υπέρ του Ντίλαν Κρους που σκοτώθηκε από πλαστική σφαίρα αστυνομικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κολομβίας διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του Ιβάν Ντούκε, κατά τη διάρκεια της πέμπτης “εθνικής απεργίας”.

 Εργατικά συνδικάτα, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και απόστρατοι μαχητών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC συμμετείχαν στην πέμπτη “εθνική απεργία” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του συντηρητικού ηγέτη.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των Κολομβιανών που ζουν “σε συνθήκες ακραίας φτώχειας”, αλλά οι πολιτικές του προέδρου Ντούκε σκοπό έχουν να βοηθηθούν “οι πιο πλούσιοι” πολίτες της χώρας, δήλωσε ο Αλφρέδο Μοντραγόν, εκπρόσωπος της επιτροπής που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να προστατευθούν “τα δικαιώματα”, να αντιμετωπιστούν “οι δυσκολίες” που αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότεροι Κολομβιανοί “επειδή ο Ντούκε δεν κάνει διάλογο, ούτε διαπραγματεύεται”, υπερθεμάτισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάμπιο Άριας, ηγετικό στέλεχος της συνομοσπονδίας συνδικάτων CUT, μιας από τις ισχυρότερες εργατικές ενώσεις της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα “των αυτοχθόνων, των αγροτών, των εργατών, να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τους φοιτητές”, συμπλήρωσε ο Χάιμε Βαλένσια, εκπαιδευτικός 65 ετών, που διαδήλωσε στην Μπογοτά φορώντας πολύχρωμο πόντσο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο — τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Κολομβίας.

Μετά τις συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας έγιναν ειρηνικές πορείες που συνέκλιναν στην πλατεία Μπολίβαρ, την ιστορική καρδιά της πόλης, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, όχι μακριά από το προεδρικό μέγαρο.

Στην Κάλι, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ΑΕΠ της Κολομβίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 7% φέτος, κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρόεδρος Ντούκε, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2018, είναι αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική ύφεση και ανεργία-ρεκόρ (19,6%), ενώ η πολιτική του αποδοκιμάζεται από το 61% των πολιτών, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου.

Στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2019 συμμετείχαν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα των Άνδεων από τη δεκαετία του 1970.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην Κολομβία — ο επίσημος απολογισμός από την 6η Μαρτίου έχει πλέον ξεπεράσει τους 34.500 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 — ανέκοψε την ορμή των κινητοποιήσεων.

Όμως ξανάρχισαν τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά για να καταγγελθεί η αστυνομική βαρβαρότητα, μετά τον θάνατο νεαρού κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του.

Νέες κινητοποιήσεις προβλέπονται αύριο Σάββατο 21η και την Τετάρτη 25η Νοεμβρίου, κυρίως για την απότιση φόρου τιμής σ’ έναν νεαρό διαδηλωτή, τον Ντίλαν Κρους, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι στο τραύμα που υπέστη στο κεφάλι από σφαίρα με επικάλυψη από καουτσούκ που έριξε αστυνομικός μονάδας αντιμετώπισης ταραχών.

Στις περυσινές και τις φετινές διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 12 άνθρωποι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα