ΑΘΗΝΑ
16:27
|
24.04.2024
Η μεγάλη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα λάθη της Αρμενίας και τον ρόλο της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον Ρώσο δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούπιν το παρασκήνιο της πρόσφατης συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία έβαλε την προσωπική του σφραγίδα.

Εξηγεί ποια ήταν τα λάθη της αρμενικής ηγεσίας και γιατί η Ρωσία δεν μπορούσε να εμπλακεί ευθέως στις συγκρούσεις, αλλά χορήγησε “ισόρροπη” στρατιωτική βοήθεια στο διχασμένο Γερεβάν, που είναι ο μεγάλος “χαμένος” της ιστορίας.

Ο Ρώσος ηγέτης αφήνει υπονοούμενα για το ρόλο δυτικών δυνάμεων, που δεν χαίρονται και τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρωσίας στον ευαίσθητο Καύκασο και κατά πολλούς αναλυτές “έστρωσαν τον δρόμο για τον γκρεμό” στον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, υπονομεύοντας επανειλημμένως την εκεχειρία και την ιστορική συμμαχία της χώρας του με τη Ρωσία.

Οι περισσότερες ερωτήσεις του γνωστού Ρώσου δημοσιογράφου Πάβελ Ζαρούμπιν, όμως, αφορούν στον ρόλο της Τουρκίας, σημάδι του πόσο δύσκολο είναι να πειστεί η ρωσική (και η αρμενική) κοινωνία για τα λεπτά διπλωματικά-γεωπολιτικά παιχνίδια του Κρεμλίνου, που δείχνει να θέλει να έχει την Τουρκία “από κοντά”, προσφέροντάς της δεύτερους ρόλους για να την κρατήσει όσο γίνεται πιο μακριά από την αμερικανική επιρροή…

Η συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρηθεί και master class διεθνούς διπλωματίας, αν και από τεχνικής άποψης η λήψη, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου έχει αρκετά προβλήματα, δείγμα της πιεστικής επικοινωνιακής ανάγκης να δοθούν γρήγορα εξηγήσεις, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία είναι ραγδαίες και η Τουρκία επιμένει να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

ΥΓ. Τόσο στο συγκεκριμένο βίντεο, όσο και σε όλες τις καθημερινές, συχνά πολύωρες, δημόσιες εμφανίσεις του Ρώσου ηγέτη εδώ και πολλά χρόνια, ο Πούτιν είναι ολοφάνερο ότι ξεροβήχει. Κάποτε επίμονα και ενοχλητικά. Η επίσημη διάγνωση είναι κόπωση των φωνητικών χορδών. Όποιος αναζητήσει στο Διαδίκτυο, υπάρχουν και “μετρητές βηξίματος” του Πούτιν από το 2017 και 2018, ενώ συχνά η προέλευση αυτών των δημοσιευμάτων είναι ουκρανικές ιστοσελίδες, που αγωνίζονται να αποδομήσουν ειδικά στον ρωσόφωνο κόσμο την, μάλλον ακλόνητη, εικόνα του ως ενός από τους σοβαρότερους και σίγουρα πλέον καταρτισμένους διεθνώς πολιτικούς. Είναι απ’ αυτές τις περιπτώσεις, που ισχύει το “απορία ψάλτου… (των ΜΜΕ της αυτοδοξολογούμενης Δύσης) βηξ (του Πούτιν)…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα