ΑΘΗΝΑ
17:29
|
25.04.2024
Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ δηλώνει ότι "η τριμερής συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Νταβίντ Τονογιάν, αναφέρει η αρμενική εφημερίδα “Aravot”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, νέος υπουργός Άμυνας αναμένεται να αναλάβει ο Βαγκχαρσάκ Χαρουτιουνγιάν, βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Σημειώνεται ότι ο Χαρουτιουνγιάν είχε διατέλεσε υπουργός Άμυνας από το 1999 έως το 2000.

Υπενθυμίζεται, ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία μετά από ρωσική πρωτοβουλία και μεσολάβηση, η οποία έθεσε τέρμα στις φονικές μάχες πολλών εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας και τον έλεγχο της εκεχειρίας που επικυρώνει τα εδαφικά κέρδη του Μπακού και προβλέπει την απομάκρυνση των Αρμενίων από ορισμένες ζώνες, η Μόσχα ανέπτυξε ειρηνευτικές δυνάμεις.

Εκτός κυβέρνησης είναι από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζόραμπ Μνατσακανιάν.

Οι παραιτήσεις των υπουργών αντικατοπτρίζουν την κατάσταση αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 9ης Νοέμβρη που σήμανε προσφυγιά για δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους κατοίκους περιοχών που επανήλθαν, δια της παράδοσής τους, στο Αζερμπαϊτζάν.

Αλίγιεφ: Η συμφωνία ικανοποιεί πλήρως τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν

Την ίδια στιγμή, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ δηλώνει ότι “η τριμερής συμφωνία για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν”, τονίζοντας ότι “το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Γερεβάν, εάν λογικές δυνάμεις ανέλθουν στην εξουσία στην Αρμενία”.

Ο Αλίγιεφ ανακοίνωσε επίσης ότι βάσει της συμφωνίας, η περιοχή του Αγκντάμ τίθεται πλέον υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας ότι η εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην περιοχή του Καραμπάχ θα πάρει αρκετό χρόνο και μετά από αυτό, το Μπακού θα επικεντρωθεί στα έργα υποδομής. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα