ΑΘΗΝΑ
04:28
|
19.04.2024
Πυρά κατά των ΜΜΕ εξαπολύει η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά των ΜΜΕ εξαπολύει η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλοντας ότι μερίδα του Τύπου παρερμηνεύει την τριμερή ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Θέλω να παρατηρήσω πως βλέπουμε προσπάθεια παρερμηνείας από τα ΜΜΕ σχετικά με την εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ” σημείωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε ενημερώσει την Τετάρτη πως στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή θα συμμετάσχουν και δυνάμεις της Τουρκίας.

“Όλοι οι γείτονές μας έχουν στηρίξει τη συμφωνία (σ.σ. για την κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ). Οι δύο γείτονές μας, Ρωσία και Τουρκία, θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Αρμένιων και των Αζέρων υπηκόων”, τόνισε.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία μετά από ρωσική πρωτοβουλία και μεσολάβηση, η οποία έθεσε τέρμα στις φονικές μάχες πολλών εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι.

Για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας, που επικυρώνει τα εδαφικά κέρδη του Μπακού και προβλέπει την απομάκρυνση των Αρμενίων από ορισμένες ζώνες, η Μόσχα ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες να αναπτύσσει μια “δύναμη διατήρησης της ειρήνης”.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα συνεργαστούν μέσω του κέντρου στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ότι δεν υπήρχε “συζήτηση για κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις”.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Άγκυρα τους όρους λειτουργίας αυτού του κέντρου.

Σε συνέντευξή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική αποστολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Καραμπάχ, με περίπου 2000 Ρώσους στρατιώτες να αναπτύσσονται για την προστασία κυρίως του αρμενικού πληθυσμού, που αισθάνεται ηττημένος, είπε ότι Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία επεδίωκαν συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην επίγεια επιχείρηση, ωστόσο τόνισε ότι κατάφερε να πείσει “τους Τούρκους εταίρους και τους συναδέλφους στο Αζερμπαϊτζάν ότι δεν χρειάζεται να δημιουργούνται συνθήκες ή προϋποθέσεις για την καταστροφή των συμφωνηθέντων”.

Αυτό σημαίνει κατά τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία πως η Τουρκία θα διαθέτει μόνο παρατηρητές στο Κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, που θα εγκατασταθεί στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και θα επιτηρεί το πεδίο της σύγκρουσης μόνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κατά τον Ρώσο ηγέτη επιδίωξη της Μόσχας ήταν να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό κατάπαυση του πυρός και να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων, ώστε να μην αισθανθεί η Αρμενία απροστάτευτη. Εμμέσως πλην σαφώς ο Β.Πούτιν είπε ότι η Αρμενία έλαβε σε διμερές επίπεδο όσα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζήτησε και η Ρωσία εκπλήρωσε απολύτως τις διμερείς της υποχρεώσεις της.

Ωστόσο ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι τον Οκτώβριο, σε μια στιγμή, που ακόμη η Αρμενία δεν είχε υποστεί σοβαρές απώλειες, ο πρωθυπουργός της Νικόλ Πασινιάν απέρριψε τη ρωσική πρόταση συμβιβασμού, που προέβλεπε διατήρηση της κομβικής πόλης Σούσα υπό αρμενικό έλεγχο, με μόνο όρο την επιστροφή Αζέρων αμάχων προσφύγων στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα