ΑΘΗΝΑ
01:51
|
27.04.2024
Ψέματα ότι η Μόσχα θέλει συνέχιση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Συνεχίζεται ο πόλεμος των δηλώσεων Μόσχας-Άγκυρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για “κατάφωρα ψέματα” σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε.

“Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα για τη συνέχιση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ότι η Ρωσία καθυστέρησε [την επίλυση της κρίσης] για χρόνια. Αυτό είναι ένα κατάφωρο ψέμα” στηλίτευσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.

“Μερικοί είναι σε ευφορία ενώ άλλοι σε υστερία μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Καραμπάχ, είπε ο υπουργός ενώ σημείωσε ότι ακόμα και μερικά φιλελεύθερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Μόσχα για “προδοσία”.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Κρεμλίνου και Άγκυρας σχετικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την Τουρκία να εμμένει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενταχθούν στη ρωσική ειρηνευτική αποστολή και τη Ρωσία να απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους.

H Ρωσία επανέλαβε για ακόμη μία φορά, δια στόματος Λαβρόφ πως η Τουρκία δεν εντάσσεται στο σχέδιο για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απαντώντας στις τελευταίες, σχετικές, δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας.

“Η κινητικότητα των Τούρκων παρατηρητών θα περιορίζεται στα κτίρια [του Ρωσοτουρκικού Κέντρου Παρακολούθησης] στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν και όχι στην επικράτεια όπου η σύγκρουση συνεχίζεται. […] Όσον αφορά στις δηλώσεις στο [τουρκικό κοινοβούλιο] ότι θα εργάζονται στο ίδιος έδαφος με τους Ρώσους, αυτό ισχύει μόνο για το κέντρο που θα βρίσκεται στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς καμία αποστολή” πρόσθεσε ο Λάβροφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στο πώς θα λειτουργεί το Ρωσοτουρκικό Κοινό Κέντρο για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

“Το κέντρο θα λειτουργεί αποκλειστικά από απόσταση, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα για αντικειμενικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων UAV και άλλων τεχνολογιών που βοηθούν στην εκτίμηση της κατάστασης στο έδαφος στο Καραμπάχ, πρώτα απ’ όλα στη γραμμή επαφής και καθορίζει ποια πλευρά συμμορφώνεται με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ποια παραβιάζει τις προϋποθέσεις της” είπε ο Λάβροφ.

Υπάρχει κάποια παρεξήγηση

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέκρουσε κι αυτός τους τουρκικούς ισχυρισμούς τονίζοντας πως δεν έχει συζητηθεί τέτοιο ζήτημα.

“Ίσως, υπάρχει κάποια παρεξήγηση εδώ. Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι ρωσικές δυνάμεις θα λειτουργήσουν ως ειρηνευτική δύναμη και αποστέλλονται στην περιοχή” δήλωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στη διαδικασία μόνο μέσω του κέντρου επίβλεψης της συμφωνίας που θα στηθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

“Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, δεν μπορεί να αποφασίσουν Μόσχα και Άγκυρα επ’ αυτού. Πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία” κατέληξε.

Τον χαβά τους Ερντογάν και Ακάρ

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αγνοώντας τις χθεσινές δηλώσεις του Κρεμλίνου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως “η Τουρκία θα συμμετάσχει στην παρακολούθηση και παρατήρηση των συμφωνιών για το Καραμπάχ” και ότι “τα τουρκικά στρατεύματα θα ενεργήσουν ως μέρος μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής”. 

“Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην παρακολούθηση και παρατήρηση των συμφωνιών για το Καραμπάχ. Τα τουρκικά στρατεύματα θα ενεργήσουν ως μέρος μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής” επέμεινε σήμερα Πέμπτη (12/11) ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε και χθες ότι “δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για ανάπτυξη κοινών ρωσοτουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, τονίζοντας ότι “οι δύο χώρες θα συνεργάζονται μέσω του κέντρου ελέγχου στο Αζερμπαϊτζάν”.

Σημαντικές αποκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν σχετικά και με το τι ακριβώς συζήτησαν στη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας δεν αναφέρεται πουθενά πως η Ρωσία αποδέχθηκε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ούτε αναφέρεται πως Τουρκία και Ρωσία “θα εποπτεύσουν την εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αντίθετα η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει πως “Τουρκία και Ρωσία θα επιβλέψουν την εκεχειρία στις απελευθερωμένες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή σε ένα ”Κοινό Κέντρο” για την “παρακολούθηση της εκεχειρίας με τη Ρωσία”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην βδομάδα Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για εφαρμογή εκεχειρίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ η οποία θα επιβλέπεται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Τμήμα των δυνάμεων έχει ήδη φτάσει στην περιοχή. Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα θα έχει 1.960 στρατιώτες, 90 τεθωρακισμένα για τη μεταφορά προσωπικού και 380 είδη εξοπλισμού.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να εμπλακεί στην περιοχή η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα