ΑΘΗΝΑ
08:34
|
30.06.2024
Mαθητές Γυμνασίου και Λυκείου διαδήλωσαν στη Μπανγκόκ με αίτημα την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ντυμένοι με κοστούμια δεινοσαύρων για να στηλιτεύσουν το κατεστημένο της Ταϊλάνδης, συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στη Μπανγκόκ σήμερα το Σάββατο με βασικό αίτημα την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την κατάρρευση της κυβέρνησης και τη μεταρρύθμιση της μοναρχίας.

Ήταν η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία από τότε που ο πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν Ότσα δήλωσε την Πέμπτη ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει όλους τους νόμους εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν μετατραπεί εδώ και τρείς μήνες στην μεγαλύτερη απειλή για το πολιτικό και μοναρχικό καθεστώς της χώρας.

“Αντιπροσωπεύουμε τους μετεωρίτες που συντρίβουν τους υπό εξαφάνιση δεινόσαυρους”, δήλωσε στο Reuters ένας 15χρονος μαθητής που συμμετέχει στις διαδηλώσεις, παραλληλίζοντας τα προϊστορικά ζώα με το εκπαιδευτικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Ηγέτες του μαθητικού κινήματος Bad Student κλήθηκαν την Παρασκευή για κατηγορίες που αφορούν προηγούμενη διαμαρτυρία, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι η διαδήλωση του Σαββάτου μπορεί να προχωρήσει.

Οι διαμαρτυρίες από τον Ιούλιο ήταν γύρω από τρία βασικά αιτήματα: την απομάκρυνση του πρώην ηγέτη της χούντας Τσαν Ότσα από το πόστο του πρωθυπουργού, ένα νέο σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις που να περιορίζουν την εξουσία του βασιλιά Μάχα Βαγιραλονγκόρν.

Όμως, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκουν επίσης μεγαλύτερη ελευθερία και δικαιότερη μεταχείριση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λένε ότι είναι αρχαϊκό και στοχεύει κυρίως στην τυφλή υπακοή. Πολλοί επίσης μίλησαν για τη σημασία της ισότητας των φύλων εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Ο Τσαν Ότσα έχει απορρίψει επανειλημμένα το αίτημα των διαδηλωτών να παραιτηθεί και τις κατηγορίες και αρνήθηκε πως “έστησε” τις εκλογές του περασμένου έτους για να διατηρήσει την εξουσία.

Το Βασιλικό Παλάτι δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο. Όταν ρωτήθηκε για τους διαδηλωτές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο βασιλιάς είπε “τους αγαπάμε όλοι το ίδιο” και περιέγραψε την Ταϊλάνδη ως “γη του συμβιβασμού”.

Πηγές: Reuters, The Hindu

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα