ΑΘΗΝΑ
20:13
|
26.04.2024
Ενα ΝΑΤΟ που κινείται περισσότερο στο φάσμα μίας ιδεατής αισιοδοξίας παρουσίασε ο Στόλτενμπεργκ.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg addresses the 66th Annual Session of the NATO Parliamentary Assembly
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενα διαφορετικό ΝΑΤΟ που κινείται περισσότερο στο φάσμα μίας ιδεατής αισιοδοξίας παρά στην τροχιά της αμείλικτης πραγματικότητας των εντεινόμενων διατλαντικών αντιπαραθέσεων που γίνονται ιδιαίτερα έντονες στην περίπτωση ΗΠΑ-ΕΕ και Ελλάδας- Τουρκίας διέκρινε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην 66η ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προσπάθησε να συγκαλείψει τις κόντρες και τους ενδο-συμμαχικούς διαγκωνισμούς θυμίζοντας, ενίοτες, τις “φιλειρηνικές” δηλώσεις υποψηφίων νεαρών σε παγκόσμια καλλιστεία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι…Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Και συνέχισε: «Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα».

Σε μία περίοδο που Ελλάδα και Κύπρος διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τις διαδοχικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τα είδε όλα υπό ένα μυστηριώδες και σχεδόν αδιόρατο “πρίσμα” σχεδόν ρόδινης αισιοδοξίας!

«Το ΝΑΤΟ παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν κοντά. Ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο και την συμμαχική αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις» είπε.

Εκθειάζοντας τον λεγόμενο μηχανισμό «στρατιωτικής αποσυμπίεσης» ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών».

Αυτά όταν η Αγκυρα διαψεύδει συνεχώς με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο τις κατά καιρούς αισιόδοξες δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ περί δήθεν “μορατόριουμ” στην περιοχή και περί …”επικείμενων” ελληνο-τουρκικών “διερευνητικών επαφών”.

Επιπροσθέτως, και παρά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, ο υπεραισιόδοξος Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας».

«Η στρατιωτική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει στήριξη. Οι αποστολές και οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται» πασχίζοντας να εμφανίσει με θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «να συνεχίσει να εξελίσσεται, μπροστά σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα