ΑΘΗΝΑ
13:53
|
20.04.2024

Τριβές στις σχέσεις της ΕΕ και της ουγγρικής κυβέρνησης προκαλεί, αυτή τη φορά, η απόφαση της Βουδαπέστης να παραλάβει δείγματα του ρωσικού εμβολίου  Sputnik-V ώστε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριβές στις σχέσεις της ΕΕ και της ουγγρικής κυβέρνησης προκαλεί, αυτή τη φορά, η απόφαση της Βουδαπέστης να παραλάβει δείγματα του ρωσικού εμβολίου  Sputnik-V ώστε να ξεκινήσουν τις δοκιμές Ούγγροι εμπειρογνώμονες προτού καν βγάλει σχετική απόφαση ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ.

Το ρωσικό εμβόλιο έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot την Κυριακή.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται δείγμα του ρωσικού εμβολίου δίχως να περιμένει την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Η σπουδή της ουγγρικής κυβέρνησης εξηγείται μεταξύ άλλων και από την απόφασή της να επιταχύνει τις διαδικασίες και προετοιμασίες για την παραγωγή του στην Ουγγαρία έπειτα από τις πρόσφατες συνομιλίες του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο με Ρώσους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Την εξέλιξη πάντως επιβεβαίωσε σήμερα και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο ενημερώνοντας επιτροπή της ουγγρικής βουλής.

Ωστόσο η αντίδραση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ ήταν άμεση. «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)» ανέφερε ο εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης επιδιώκει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τους ευρω-ενωσιακούς κανονισμούς που προβλέπουν προέγκριση ενός εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν την κυκλοφορία του σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα