ΑΘΗΝΑ
08:44
|
16.04.2024
Το ποσοστό είναι χαμηλό, αλλά φυλάσσεται και διανέμεται ευκολότερα από τα υπόλοιπα εμβόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές μεγάλης κλίμακας, το εμβόλιο που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca εμφανίζει αποτελεσματικότητα 70%.

Το ποσοστό είναι απογοητευτικά χαμηλό σε σχέση με τα αντίστοιχα που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Pfizer και η Moderna για τα δικά τους εμβόλια (έφτασαν μέχρι το 95%).

Υπάρχουν όμως και πλεονεκτήματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Είναι κατά πολύ φθηνότερο από τα υπόλοιπα ενώ τόσο η συντήρηση όσο και η διανομή του είναι ευκολότερες σε σχέση με τις “απαιτήσεις” των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Επιπλέον, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι με βελτίωση της δοσολογίας, το ποσοστό προστασίας μπορεί να αυξηθεί ως και το 90%, ενώ υπογραμμίζουν ότι κατάφεραν μέσα σε δέκα μήνες να συμπτύξουν διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες διαρκούν περίπου μια δεκαετία.

“Η σημερινή ανακοίνωση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση των εμβολίων που θα βάλουν τέλος στην καταστροφή που έχει προκαλέσει ο ιός”, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ Σάρα Γκίλμπερτ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη προχωρήσει σε προπαραγγελία 100 εκ. δόσεων του εμβολίου, αρκετές για να εμβολιαστούν 50 εκ. άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, ο Ματ Χάνκοκ, εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι “θα είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα”, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι “μέχρι να κυκλοφορήσει ευρέως το εμβόλιο, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο”.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών

Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στην τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου. Οι μισοί περίπου ήταν Βρετανοί, οι άλλοι μισοί Βραζιλιάνοι.

Από αυτούς που δέχτηκαν και τις δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου 30 εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν με το placebo ήταν 101. Κατά μέσο όρο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε στο 70%.

Στους εθελοντές που εμβολιάστηκαν με δύο ‘υψηλές’ δόσεις το ποσοστό προστασίας ήταν 62%, αλλά ανέβαινε στο 90% για όσους έλαβαν αρχικά μια ‘χαμηλή’ πρώτη δόση και στη συνέχεια μια ‘υψηλή’ δεύτερη δόση του εμβολίου. Η διαφορά αυτή δεν έχει εξηγηθεί ακόμα, από τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν “ειλικρινά ικανοποιημένοι” από τα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% είναι μια “ελκυστική πιθανότητα”.

Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει διαθεσιμότητα τεσσάρων εκατομυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές που θα ελέγξουν κατά πόσο το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε μαζική παραγωγή.

Η διαδικασία των εγκρίσεων αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες κι εφόσον στο τέλος της δοθεί το ‘πράσινο φως’ για τη χρήση του εμβολίου, θα προηγηθούν οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι ηλικωμένοι άνω των 80. Στη συνέχεια, ο μαζικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με την κατανομή του πληθυσμού σε ηλικιακά γκρουπ.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένα γενετικά τροποποιημένο κοινό κρυολόγημα που πλήττει τους χιμπατζήδες. Ο ιός τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μεταφέρει το αποτύπωμα της πρωτεϊνης-ακίδας του κορονοϊού (πρωτεϊνη S). Όταν αυτό το αποτύπωμα εισαχθεί στον οργανισμό και αρχίσει να παράγει πρωτεϊνη S σε μικρές δόσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την απειλή και προσπαθεί να την αναχαιτίσει. Έτσι, όταν οργανισμός κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τον πραγματικό ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Φυσικά, το 70% παραμένει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί από τον ανταγωνισμό της AstraZeneca, αλλά -όπως επισημαίνουν οι ερευνητές- μέχρι πριν από ένα μήνα, οτιδήποτε πάνω από 50% θα αποτελούσε θρίαμβο.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα