Μετά από τρεις εβδομάδες παράλογων προσφυγών και επίμονης άρνησης, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελικά το βράδυ της Δευτέρας (23/11) το ‘πράσινο φως’ για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβαση της εξουσίας στον διάδοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ, βεβαίως, δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη νίκη των Δημοκρατικών και υποσχέθηκε μέσω Twitter (πάντα) να συνεχίσει τον “δίκαιο αγώνα” του για την αποκάλυψη της νοθείας στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. “Παρόλα αυτά και προς το συμφέον της χώρας”, συνέστησε στην επικεφαλής της υπηρεσίας GSA που χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην επόμενη, “να κάνει αυτό που πρέπει σχετικά με τα αρχικά πρωτόκολλα”. Επιπλέον, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, “είπα στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο”.
I want to thank Emily Murphy at GSA for her steadfast dedication and loyalty to our Country. She has been harassed, threatened, and abused – and I do not want to see this happen to her, her family, or employees of GSA. Our case STRONGLY continues, we will keep up the good…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 23, 2020
Η ομάδα του Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να στελεχώνει το κυβερνητικό του σχήμα, έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, το οποίο “θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας ειρηνικά και χωρίς προσκόμματα”.
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20η Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σκοπεύει να ονομάσει υπουργό Εξωτερικών, ή η Τζάνετ Γέλεν, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στα 76 του χρόνια, ο Τζον Κέρι, πρώην ΥΠΕΞ, άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε πολλές φορές να χειριστεί λεπτές και δύσκολες αποστολές, θα κάνει την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του προέδρου αρμόδιος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένδειξη της βαρύτητας που δίνει ο Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό.
Από τη στιγμή που δόθηκε και η τυπική έγκριση από τον Τραμπ, ο εκλεγμένος νέος πρόεδρος θα έχει στο εξής πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.