ΑΘΗΝΑ
06:43
|
28.04.2024

Τα βασικά στελέχη των υποψηφίων που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση, υπό την έκδηλη ανακούφιση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρουσίασε απόψε στο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βασικά στελέχη των υποψηφίων που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση, υπό την έκδηλη ανακούφιση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρουσίασε απόψε στο Ουίλιμινγκτον του Ντελαγουέαρ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάντειν επιχείρησε από τις πρώτες φράσεις του να κατευνάσει εταίρους, συμμάχους αλλά και πολέμιους της Ουάσιγκτον στο φόντο των ανακατατάξεων και αλλαγών που επέφερε την τελευταία τετραετία ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. “Η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της! Το επιτελείο συνεργατών μου διαθέτει εμπειρία και ηγεσία, φρέσκο τρόπο σκέψης, προοπτική” ανέφερε ο Μπάιντεν παραχωρώντας στη συνέχεια το βήμα στους υποψήφιους νευραλγικών πόστων της νέας κυβέρνησης.

Ο πρώτος που πήρε το λόγο είναι ο Άντονι Μπλίνκεν που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Μπλίνκεν έκανε αναφορά στις ρωσικές ρίζες της οικογένειάς του, προσπάθησε να πείσει πως θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις διπλωματίας και της υσνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων, τονίζοντας ότι “κανείς δεν μπορεί να τα λύσει μόνος”.

Στο βήμα ανέβηκε ο κουβανικής καταγωγής υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, ο οποίος μετά από μία σύντομη αναφορά στη δικηγορική του καριέρα, ανέφερε πως η οικογένειά του τον έφερε στις ΗΠΑ από την Κούβα για να γλιτώσει “από τον κομμουνισμό”. Διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί “νυχθημερόν” για να διεκπεραιώσει την αποστολή που του αναθέτει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η υποψήφια για τη θέση της επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Άβριλ Χέινς διάλεξε να αναφέρει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας και τις διαφθοράς ως βασικές απειλές όχι μόνον του παρόντος αλλά “και για τις επόμενες γενιές”.

Η διπλωμάτης καριέρας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντι που επιλέχθηκε υποψήφια για το ρόλο της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε με στόμφο πως η “διπλωματία επιστρέφει” θέλοντας να δείξει (εμμέσως πλην σαφώς) πως θέλει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με την εξωτερική πολιτική όξυνσης και κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζακ Σάλιβαν έσπευσε να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας “εντός και εκτός ΗΠΑ”, διακρίνοντας ανάμεσα στα άλλα απειλές όπως οι φυλετικές ανισότητες και οι διαταράξεις που προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις…

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί προέδρου Ομπάμα Τζον Κέρι που αναλαμβάνει το νεοπαγές πόστο του “Ειδικού Απεσταλμένου” των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή εμφανίστηκε αποφασισμένος να παίξει το ρόλο “διεθνούς σταυροφόφου” για μία νέα διεθνή συμφωνία διακηρύσσοντας πως η συμφωνία του Παρισιού “δεν είναι αρκετή”. “Εάν αποτύχουμε, θα αποτύχουμε όλοι” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ετοιμάζοντας το έδαφος για διαβουλεύσεις με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση μίας διεθνούς συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή ενόψει της διεθνούς συνόδου που έχει προγραμματιστεί σε έναν χρόνο στη Γλασκώβη.

Τον επίλογο της βραδιάς έκανε η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις που επέλεξε να αναδείξει ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάνοντας νεύμα στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσης της νόσου, η Χάρις διαβεβαίωσε πως μόνον όταν αντιμετωπιστεί η πανδημία επιτυχώς θα ξανανοίξει η αμερικανική οικονομία. Τέλος στις επικείμενες προκλήσεις συμπεριέλαβε την “ανασυγκρότηση συμμαχιών της Αμερικής”.

Χαρές και πανηγύρια στη Γουόλ Στριτ

Οι ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης που επήλθαν μετά από την αναγκαστική απόφαση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ να δώσει εντολή για την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης με στόχο το νέο σχήμα διακυβέρνησης των ΗΠΑ έγιναν δεκτές με ανακούφιση στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ.

Ο δείκτης συναλλαγών Dow Jones ξεπέρασε απόψε, για πρώτη φορά, το συμβολικό όριο των 30.000 μονάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης, δείχνοντας την ανακούφιση ενός μεγάλου μέρους των επενδυτών από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα