ΑΘΗΝΑ
17:34
|
22.01.2021
Νέα ανάρτηση του Καθηγητή μετά την “ιικής τρόπον τινά εξάπλωσης” του “lockdown”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τη συστηματική χρήση ξένων όρων στην πολιτική και καθημερινή ζωή. Μετά την παρέμβαση για τους όρους “delivery”, “lockdown” και “take away” ο κ. Μπαμπινιώτης άσκησε κριτική στον όρο “click away”, ο οποίος έχει προκύψει για τις αγορές μας εν μέσω της πανδημίας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης έγραψε: “Όσοι ‘κατάπιαν’ το take away, τώρα ‘καπάκι’ θα καταπιούν και το click away! Τους take και τους σήκωσε το take away, τώρα τους click και τους πάτησε το click away! Και ποιος ξέρει τι τους περιμένει λίγο πιο away. Πλακώνει και η μαυρίλα της Black Friday! Καλά να πάθουν….”.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας εξήγησε πως δεν συντάσσεται με το “δόγμα” μηδενικών ξένων λέξεων αλλά είναι εναντίον του “κατακλυσμού της γλώσσας” από ξένους όρους. 

“Εμείς (οι ταπεινοί της γλώσσας μας) θα λέμε ‘(παραγγελία) για το σπίτι’ το take away και ‘(παραγγελία) για έξω’ το click away. Και θα καταλαβαινόμαστε….Επίσης, —το ξεκαθαρίζω – προσωπικά, έχοντας έντονη την αίσθηση τού χιούμορ και την τάση αυτοσαρκασμού, δεν με θίγουν κάποια άκακα γλωσσικά πειράγματα. Και προσοχή! Δεν είμαι υπέρ τού ‘καμία ξένη λέξη στην γλώσσα μας’∙ είμαι εναντίον τού ‘κατακλυσμού τής γλώσσας μας από ξένες λέξεις’. Δεν διαφέρουν αυτά;”

Σημείωσε επίσης πως δεν περίμενε ότι θα γινόταν ταχύτατης ιικής τρόπον τινά εξάπλωσης (viral) με την πρώτη του ανάρτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Έφυγε” ο Μάκης Μαϊλης

"Έφυγε" μετά από πολύμηνη περιπέτεια με την κατάσταση της υγείας του σε ηλικία 71 ετών το πρώην στέλεχος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα