ΑΘΗΝΑ
15:49
|
03.05.2024
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των νέων δοκιμών θα γίνουν πειραματικοί εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμβόλιο που παρασκεύασε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα υποβληθεί σε νέα δοκιμή ευρείας κλίμακας, μετά την αυστηρή κριτική που δέχτηκε η εταιρεία για την παράλειψη σημαντικών στοιχείων κατά την παρουσίασή του αλλά και τις αμφιβολίες που προέκυψαν σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Χθες, Πέμπτη 26/11, ο σερ Τζον Μπελ, καθηγητής στην Οξφόρδη και επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, υπερασπίστηκε τις μέχρι τώρα δοκιμές, υποστηρίζοντας ότι “τίποτα δεν έγινε παρατύπως” κι εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δημοσιευθούν όλα τα στοιχεία από τις δοκιμές και η πλήρης απολογιστική έκθεση.

Παρά τις προσπάθειες της AstraZeneca να υπογραμμίσει τα θετικά χαρακτηριστικά του εμβολίου της (είναι φθηνό, η συντήρηση και η διανομή του είναι πιο εύκολη), η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε τις τελευταίες ώρες, ενώ δημοσιεύματα στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πάντως, ζήτησε από την MHRA, την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση των εμβολίων, να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, δήλωσε ότι “εργαζόμαστε ασταμάτητα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση εμβολιασμών αμέσως μόλις η MHRA δώσει την έγκρισή της”.

Το εμβόλιο, πάντως, θα υποβληθεί σε νές δοκιμές, καθώς η αποτελεσματικότητά του στο μεγαλύτερο πλήθος των εθελοντών ήταν πολύ χαμηλή (62% στις δοκιμές που έγιναν στη Βραζιλία), ενώ ο μέσος όρος του 70% προέκυψε συνυπολογίζοντας την επιτυχία 90% που κατέγραψε σε ένα πολύ μικρό γκρουπ εθελοντών (λιγότεροι από 3000), ο οποίοι -σύμφωνα με παραδοχή του Μενέλαου Πάγκαλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας- ήταν κάτω των 55 ετών.

Στον νέο γύρο δοκιμών η AstraZeneca θα ακολουθήσει τη μέθοδο που απέδωσε καλύτερα αποτελέσματα (μικρή πρώτη δόση, μεγαλύτερη δεύτερη) και υποσχέθηκε ότι τα νέα τεστ δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης και της διανομής του εμβολίου για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας στις νέες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν πειραματικοί εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και να σταματήσει η αμφισβήτηση για τη διαφάνεια των διαδικασιών και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα