ΑΘΗΝΑ
06:56
|
20.04.2024
Πως το Ιράν θυμάται τις θυσίες του και τιμά τους μάρτυρές του. Ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα, με αφορμή το τελευταίο έγκλημα της Μοσάντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χθεσινή απάνθρωπη δολοφονία του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επισήμως Επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Αμύνης, δεν είναι η πρώτη. Το όνομα του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, θα προστεθεί σε εκείνα των λοιπών πυρηνικών επιστημόνων μαρτύρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που έπεσαν σε άνανδρες επιθέσεις των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών, της Μοσάντ.

Ίσως η πιο περίοπτη θέση, εκεί που θα τιμηθεί όπως αρμόζει, είναι στο Μουσείο της Ιερής Άμυνας, στην Τεχεράνη, ένα μουσείο που αναδεικνύει τον αμυντικό χαρακτήρα όλων των μαχών που, από το 1979 ως σήμερα, δίνει το Ιράν ενάντια στις ΗΠΑ και τα υποχείριά τους – με πρώτο τον δεκαετή πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν ο Σαντάμ- πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, μα παραμένοντας ικανό να υπερασπιστεί την τελευταία μεγάλη λαϊκή Επανάσταση του 20ου αιώνα.

Στην αυλή του Μουσείου βρίσκονται έξι ανατιναγμένα Ι.Χ. περιβαλλόμενα από φωτογραφίες και βιογραφικά σημειώματα των ιδιοκτητών τους – των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων που δολοφόνησε τα τελευταία χρόνια η Μοσάντ. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου άνοιξε χώρος για ένα ακόμη…

Το Μουσείο οργανώθηκε με βάση τις προτάσεις των σημαντικότερων εικαστικών της χώρας και χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να οδηγήσει τον επισκέπτη στους αγώνες και τις θυσίες, όσο πιο ανθρώπινα και προσωπικά γίνεται. Γέφυρες που μοιάζουν αθώα περάσματα ξαφνικά σείονται όταν πατάς, ώστε να «ζεις» για λίγο την ένταση των εκρήξεων των ναρκών, μπαίνεις στις γκρεμισμένες αίθουσες σχολείων, που μεταφέρθηκαν αυτούσιες εδώ, βλέπεις τι έκαναν τα χημικά όπλα που διέθεταν οι Γερμανοί στο Σαντάμ, βαδίζεις δίπλα σε ατελείωτες σειρές ονόματα πεσόντων, περνώντας μία μία τις αίθουσες που είναι αφιερωμένες στους μάρτυρες του Ιρανικού λαού, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα των γυναικών και των μη μουσουλμάνων Ιρανών.

Οι (ερασιτεχνικές) φωτογραφίες, από τη δική μου επίσκεψη, το Μάρτιο του 2019, αδικούν το μεγαλείο του μοναδικού αυτού μουσείου, αλλά ελπίζω να μην αδικούν το γενναίο Ιρανικό λαό, που δεκαετίες τώρα αντιμετωπίζει την εκδικητική μανία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα