ΑΘΗΝΑ
07:43
|
20.05.2024

Την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Μαυροβουνίου στο Βατικανό, Μίοντραγκ Βλάχοβιτς, προκάλεσε σήμερα το μεσημέρι η επιλογή του Επιτρόπου της ΕΕ, Ολιβερ Βάρχελι να χαιρετίσει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Μαυροβουνίου στο Βατικανό, Μίοντραγκ Βλάχοβιτς, προκάλεσε σήμερα το μεσημέρι η επιλογή του Επιτρόπου της ΕΕ, Ολιβερ Βάρχελι να χαιρετίσει την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης για ανάκληση της απόφασης απέλασης του πρέσβη του Μαυροβουνίου από το Βελιγράδι, προκειμένου να υποχωρήσει η ένταση.

Η δήλωση του επιτρόπου συνιστά “συμβιβασμό” και “υπονομεύει” την αντικειμενικότητα της ΕΕ και την πολιτική της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρέσβης του Μαυροβουνίου στο Βατικανό, Μίοντραγκ Βλάχοβιτς.

Η δήλωση του Βλάχοβιτς φάνηκε να καλύπτει την απουσία σχετικής αντίδρασης από το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου μετά την απόφαση της Σερβίας να μην απελάσει τον πρέσβη της γειτονικής χώρας, Τάρζαν Μιλόσεβιτς.

Η νέα αφορμή για ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, για μία απόφαση της μαυροβουνιακής βουλής που αφορούσε ιστορικά γεγονότα του 1918.

Ο Μπόζοβιτς αποδοκίμασε τη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Χαρακτήρισε μάλιστα «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα