ΑΘΗΝΑ
07:30
|
08.05.2024
Η Κίνα αρνείται να απολογηθεί για το εμπρηστικό tweet που δείχνει Αυστραλό στρατιώτη να αποκεφαλίζει άμαχο Αφγανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, απαίτησε την απολογία του Πεκίνου για την ανάρτηση στο Twitter του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ‘πειραγμένης’ φωτογραφίας που απεικονίζει έναν Αυστραλό στρατιώτη να αποκεφαλίζει έναν άμαχο Αφγανό.

Η Κίνα αρνείται να απολογηθεί, απαντώντας ότι η Αυστραλία είναι αυτή που θα έπρεπε να ζητά συγνώμη, για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Με σημερινή του δήλωση, ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανάρτηση “απεχθή” και ζήτησε τη διαγραφή της και τη δημόσια απολογία από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία “θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτήν την κίνηση που την υποβαθμίζει στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας”.

Επιπλέον, έκανε λόγο για “Μια ψευδή εικόνα που προσβάλει τις ένδοξες ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν σ’ αυτές εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Αυστρλία, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να τις αντιμετωπίσουμε”.

Ο Σκοτ Μόρισον ξεκαθάρισε ότι θα γνωστοποιήσει την οργή της κυβέρνησής του απευθείας στον Κινέζο πρέσβη στην Αυστραλία και θα ζητήσει από το Twitter να κατεβάσει την ανάρτηση “για χάρη της ευπρέπειας”.

Το περίφημο tweet δημοσιεύθηκε από τον Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε “σοκαρισμένος από τις δολοφονίες άμαχων Αφγανών πολιτών από Αυστραλούς στρατιώτες”. Απεικονίζει έναν Αυστραλό στρατιώτη να κόβει τον λαιμό ενός νεαρού Αφγανού, ο οποίος κρατάει στην αγκαλιά του ένα αρνάκι. Στο φόντο της εικόνας -η οποία έχει υποστεί αναμφίβολα ψηφιακή επεξεργασία- υπάρχει μια μεγάλη σημαία της Αυστραλίας που σκεπάζει πτώματα. Η λεζάντα που τη συνοδεύει γράφει: “Μη φοβάσαι, ήρθαμε για να σου φέρουμε την ειρήνη”.

Ο Ζάο δεν παρέστη στη σημερινή ενημέρωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη θέση του εμφανίστηκε η Χουά Τσουνίνγκ, διευθύντρια του τμήματος πληροφοριών του υπουργείου, η οποία απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους επιχείρησε να υποβαθμίσει το το περιστατικό.

“Η Αυστραλία αντιδρά υπερβολικά στο tweet του συναδέλφου μου. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι Αυστραλοί πιστεύουν ότι η δολοφονία Αφγανών πολιτών είναι δικαιολογημένη; Οι ζωές των Αφγανών μετράνε… Δεν θα ‘πρεπε οι Αυστραλοί στρατιώτες να ντρέπονται για τις πράξεις τους;”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Χουά, υπογραμμίζοντας ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες διέπραξαν “σοβαρά εγκλήματα” και -αφού διάβασε και κάποια ανατριχιαστικά αποσπάσματα από την έκθεση Μπέρετρον- προέτρεψε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να απολογηθεί

Πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης Μπέρετρον, ο Μόρισον είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι για να εκφράσει “τον βαθύ πόνο” του για “τη συμπεριφορά κάποιων στρατιωτών”. Αμέσως μετά τη δημοσίευση, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, απολογήθηκε “ειλικρινά και ανεπιφύλακτα” στον λαό του Αφγανιστάν εκ μέρους του στρατού της Αυστραλίας.

Οι σχέσεις Κίνας και Αυστραλίας έχουν παγώσει από τη στιγμή που το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση του Μόρισον για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της Covid-19 και τους χειρισμούς του Πεκίνου στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας. Η ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη κλιμακώθηκε πρόσφατα, με την δασμολόγηση από πλευράς Κίνας στα δημητριακά που προέρχονται από την Αυστραλία και τις απειλές της Αυστραλιανής κυβέρνησης για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Μόρισον, εξέφρασε την ευχή να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών, εκτιμώντας ότι “ίσως αυτό το απαίσιο γεγονός να οδηγήσει στην επανεκκίνηση ενός διαλόγου χωρίς όρους, σε μια σειρά συνομιλιών σε λογική βάση”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα