ΑΘΗΝΑ
16:59
|
18.04.2024
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών, η αίτηση στην ΕΜΑ κατατέθηκε χθες Δευτέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτηση έγκρισης των εμβολίων τους στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, μετά την αίτηση που υπέβαλαν στις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών, η αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατατέθηκε χθες Δευτέρα.

Σε απάντηση και σύμφωνα με δημοσίευση των Finacnial Times, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Τη Δευτέρα η εταιρεία Moderna, ανακοίνωσε ότι και αυτή σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ευρωπαϊκές αρχές.

Η αμερικανική εταιρεία, έχει υποβάλει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης και αναμένει από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να εξετάσει το αίτημά της κατά την συνεδρίαση στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με αφορμή την κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Ουγγαρία, επισήμανε ότι μία χώρα της ΕΕ μπορεί να κάνει εισαγωγή και χρήση των εμβολίων στο έδαφός της, αλλά δεν έχει δικαίωμα να το κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι αρμόδια αρχή για την έγκριση εμβολίων κατά των κορονοϊών covid19 παραμένει η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ.)

“Ναι, οι χώρες μέλη έχουν την δυνατότητα έγκρισης του εμβολίου στο πλαίσιο μιας ειδικής διαδικασίας σε έκτακτες καταστάσεις. Αυτή η απόφαση χώρας μέλους, στην δεδομένη περίπτωση αφορά την Ουγγαρία. Όμως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εκτός της Ουγγαρίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ”, είπε επί λέξη.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία στην περίπτωση αυτή θα φέρει μόνη της την ευθύνη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και όχι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα