ΑΘΗΝΑ
22:56
|
26.04.2024
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών μία από τις τελευταίες Ελληνίδες επιζήσασες του ολοκαυτώματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται…” είχε πει κάποτε με πικρία η Εσθήρ Κοέν όταν σε ηλικία 17 χρονών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, μαζί με την αδελφή της, το πατρικό σπίτι στα Ιωάννινα για τα κολαστήρια των Ναζιστών στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στις 24 Μαρτίου 1944.

Η Εσθήρ , μία από τις τελευταίες Ελληνίδες Εβραίες επιζήσασες του ολοκαυτώματος, άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 χρονών.

Δεν είναι πλέον κοντά μας. Όμως άφησε παρακαταθήκη την ιστορία της, όπως καταγράφηκε σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε κατά καιρούς.

Συχνά αναφερόταν στη συνάντηση που είχε το 2014 με τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ και στη συγνώμη που της ζήτησε για τη ναζιστική θηριωδία που δεν είχε γίνει μόνον σε βάρος των Εβραίων αλλά και σε βάρος Κομμουνιστών, ομοφυλόφιλων, Ρομά.

«Αχ, παιδί μου, το κακό που μας έκαναν δεν αναπληρώνεται. Παρακάλεσα τις διερμηνείς του να του πουν ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν λεφτά να γραφτούν βιβλία για να διαβάζουν και να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα, γιατί δυστυχώς η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται» έλεγε τότε δακρυσμένη η Εσθήρ Κοέν.

«Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είχε πει κάποτε η Εσθήρ Κοέν.

Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα