ΑΘΗΝΑ
02:29
|
27.04.2024
Το Πεκίνο ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Αυστραλία για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή και επιθετική ήταν η απάντηση της Κίνας στα σχόλια που έκανε χθες ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, σχετικά με tweet του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα εγκλήματα που διέπραξαν Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ο Σκοτ Μόρισον απαίτησε χθες την απολογία της Κίνας για την ανάρτηση επεξεργασμένης φωτογραφίας που απεικονίζει έναν Αυστραλό στρατιώτη να αποκεφαλίζει νεαρό Αφγανό.

Σήμερα, Τρίτη 01/12, με ανακοίνωσή της η Κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία όχι απλώς δεν απολογήθηκε εκ μέρους του Πεκίνου, αλλά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας κατηγορώντας τον για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης:

“Οι αιτιάσεις (του Μόρισον) εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Ο ένας είναι η απομάκρυνση της προσοχής από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο δεύτερος είναι η επίρριψη ευθυνών στην Κίνα για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Ίσως υπάρχει κι ένας τρίτος σκοπός, η τροφοδότηση του εθνικισμού και η ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου”.

“Η συμβουλή μας προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι να προσεγγίσει με διαφάνεια την υπόθεση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν, να τιμωρήσει τους αυτουργούς και να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα και τις οικογένειές τους”.

Οι σχέσεις Κίνας και Αυστραλίας έχουν παγώσει από τη στιγμή που το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση του Μόρισον για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της Covid-19 και τους χειρισμούς του Πεκίνου στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας. Εδώ και μήνες, οι αναταποκριτές των ΜΜΕ της Αυστραλίας στην Κίνα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε η είσοδος στην Κίνα σε δύο Αυστραλούς ακαδημαϊκούς. Το βασικό μέτωπο ανάμεσα στις δύο χώρες, πάντως, έχει να κάνει με το εμπόριο, μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Καμπέρα και υψηλούς δασμούς στα Αυστραλιανά προϊόντα.

Σχετικά με το χθεσινό τουίτ, στο πλευρό του Σκοτ Μόρισον στάθηκαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντεν, καταδικάζοντας το ύφος της ανάρτησης.

Σήμερα, όμως, ο Guardian της Αυστραλίας δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα φωτογραφίες Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν να διασκεδάζουν χρησιμοποιώντας ως αξεσουάρ το προσθετικό μέλος που είχαν αφαιρέσει από έναν νεκρό ανάπηρο Αφγανό.

Όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ, παρόμοιες σκηνές επαναλαμβάνονταν καθημερινά στο μπαρ που είχε στηθεί παρατύπως εντός του στρατοπέδου των αυστραλιανών Ειδικών Δυνάμεων στο Ταρίν Κοφτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ουρουσγκάν. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν Αυστραλούς στρατιώτες να χορεύουν με το πλαστικό πόδι και άλλους να πίνουν μπύρα μέσα απ’ αυτό, παρότι πιθανότατα αποτελούσε τρόπαιο παρμένο από το πεδίο της μάχης.

Όπως παραδέχονται στρατιώτες που υπηρετούσαν το 2009 στο Αφγανιστάν, αυτά συνέβαιναν με την ανοχή των αξιωματικών τους, παρότι απαγορεύεται ρητώς από τον κώδικα των ειδικών δυνάμεων η απόσπαση τροαίων από το πεδίο της μάχης, πολλώ δε μάλλον η επιδεικτική, προκλητική χρήση τους.

Με πληροφορίες από BBC.com, The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα