ΑΘΗΝΑ
14:17
|
06.05.2024
Συμφωνία ΟΗΕ – Κυβέρνησης για “ανεμπόδιστη” πρόσβαση στην εμπόλεμη ζώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας συμφώνησαν να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Από την πλευρά της κυβέρνησης της Αιθιοπίας δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Σαβιάνο Αμπρέ, δήλωσε ότι μια αποστολή αξιολόγησης της κατάστασης στο Τιγκράι θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες για εκατομμύρια ανθρώπους στην εμπόλεμη ζώνη του Τιγκράι. Η συμφωνία υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας. «Εργαζόμαστε φυσικά για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την περιοχή και σε όλους που την έχουν ανάγκη» σημείωσε ο Σαβιάνο Αμπρέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες είναι τα θύματα των εχθροπραξιών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας και τις περιφερειακές δυνάμεις του “Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι” (TPLF), οι οποίες ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα. Σύμφωνα με την Αντίς Αμπέμπα οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλλε, προπύργιο των ηγεσία του TPLF. Ωστόσο, ο στρατός του TPLF δηλώνει ότι ακόμα μάχεται για τον έλεγχο της πόλης.

Χιλιάδες είναι οι άμαχοι οι οποίοι εγκατέλειψαν το Τιγκράι αναζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν ότι παραδόθηκε ηγετικό στέλεχος του TPLF. Πρόκειται για τον Κεριγά Ιμπραχίμ, πρώην πρόεδρος του περιφεριακού κοινοβουλίου του Τιγκράι.

Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περίπου 115 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι μια ομοσπονδία δέκα κρατιδίων που διοικούνται από περιφερειακές εθνοτικές ομάδες. Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών. Αιθίοπες στρατιώτες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στο Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία. “Το TPLF και οι αρχές της Αιθιοπίας πρέπει να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, να φροντίσει για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη και να προστατεύσουν τους αμάχους”, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα