ΑΘΗΝΑ
16:20
|
19.04.2024
Οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 57 άνδρες και γυναίκες το τελευταίο δίμηνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η  Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, κάνει λόγο για “φρενίτιδα εκτελέσεων” στις φυλακές από τις αιγυπτιακές αρχές που έχουν θανατώσει τουλάχιστον 57 άτομα τους τελευταίους δύο μήνες.

“Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ριχτεί σε μια φρικιαστική φρενίτιδα εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες, θανατώνοντας δεκάδες ανθρώπους” στις φυλακές, τονίζει ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της ΜΚΟ αρμόδιο για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την οργάνωση, “μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 57 άνδρες και γυναίκες”, αριθμός πιθανόν υποτιμημένος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του 2019, εκτελέστηκαν 32 άνθρωποι, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για καταδίκες στην εσχάτη των ποινών οι οποίες βασίστηκαν σε αποσπασμένες με βασανιστήρια “ομολογίες”, στηλιτεύοντας τις αρχές που διώκουν “θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” οι οποίοι καταγράφουν την κατάχρηση εξουσίας τους.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ιδιαίτερα στις συλλήψεις από τις αιγυπτιακές αρχές τριών στελεχών της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR) τον Νοέμβριο, προκειμένου να ανακριθούν για έρευνες που έκαναν σχετικά με τις αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η “φρενίτιδα εκτελέσεων” ξεκίνησε έπειτα από βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε σε φυλακή τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν τέσσερις θανατοποινίτες κρατούμενοι και τέσσερις φρουροί. Οι εκτελέσεις φαίνεται πως ήταν, τουλάχιστον αρχικά, “αντίποινα” για το συμβάν αυτό, κρίνει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι πέρα από τις 57 εκτελέσεις που μπόρεσε να επιβεβαιώσει η ίδια, “φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 91 εκτελέσεις”, δηλαδή 34 επιπλέον, από τον Οκτώβριο.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την 22η Οκτωβρίου ότι έγιναν 49 εκτελέσεις φυλακισμένων μέσα σε δέκα ημέρες τον Οκτώβριο. Όπως και η Διεθνής Αμνηστία στη χθεσινή της έκθεση, η HRW απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί το “καθεστώς” των εκτελέσεων.

Εξαιτίας μάλιστα, της “έλλειψης διαφάνειας” από την πλευρά των αρχών, ο αριθμός των φυλακισμένων που απειλούνται με εκτέλεση είναι προς το παρόν άγνωστος.

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης, στην έκθεσή της στην υπόθεση του Ουάελ Ταουάντρος (ή πατέρα Ησαΐα), κόπτη μοναχού που καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2019 για τη δολοφονία επισκόπου, καταγγέλοντας ότι υφίσταται “άδικη και τιμωρητική μεταχείριση”, καθώς του στερούνται τα δικαιώματα της αλληλογραφίας με την οικογένειά του και η πρόσβαση σε ιερέα.

Σημειώνεται ότι μετά την ανατροπή από τον αιγυπτιακό στρατό το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και την εκλογή στην προεδρία την επόμενη χρονιά του μέχρι τότε αρχηγού του γενικού επιτελείου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξαπολύθηκε κύμα καταστολής σε βάρος κάθε μορφής αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής ή μη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα