ΑΘΗΝΑ
10:06
|
26.04.2024

Την αντίδραση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων S-300V4 σε περιοχές των Κουρίλων Νήσων που το Τόκιο διεκδικεί ως δικά του και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίδραση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων S-300V4 σε περιοχές των Κουρίλων Νήσων που το Τόκιο διεκδικεί ως δικά του και τα αποκαλεί “Βόρεια Εδάφη”.

Η διαμαρτυρία έγινε με την αποστολή νότας στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Κατά πληροφορίες του πρακτορείου TASS Ιάπωνες αξιωματούχοι εξήγησαν πως η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων “είναι ασύμβατη με τις θέσεις της Ιαπωνίας” για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Εδώ και δεκαετίες Ρωσία και Ιαπωνία πραγματοποιούν κατά καιρούς διμερείς διαβουλεύσεις σε μία προσοσπάθεια να επιλύσουν τις διαφορές τους με επίκεντρο τις Κουρίλες Νήσου και να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης.

Οι Κουρίλες Νήσιο περιήλθαν στην κατοχή της ΕΣΣΔ αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέσσερα από τα νησιά διεκδικεί η Ιαπωνία ως δικά της και δεν αναγνωρίζει ότι εμπίπτουν στη ρωσική επικράτεια.

Οι Κουρίλες νήσοι είναι ένα σύμπλεγμα 56 νησιών, που εκτείνονται από την ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα έως το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Όλα τα νησιά υπόκεινται στην ρωσική δικαιοδοσία. Ωστόσο, τα τέσσερα νοτιότερα (τα νησιά Σικοτάν, Κουνασίρι, Ετορόφου και Χαμπομάι) τα δικεδικεί η Ιπαωνία ως δικά της εδώ και περίπου τρεις αιώνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα