ΑΘΗΝΑ
07:33
|
23.04.2024
Δείχνει ευθύνη της αστυνομίας στο περιστατικό που συνέβη προ διετίας σε διαδήλωση των “Κίτρινων Γιλέκων”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα έκθεση για τον θάνατο της 80χρονης που χτυπήθηκε από τα θραύσματα δακρυγόνου, το οποίο εκτοξεύθηκε σε διαδήλωση των “Κίτρινων Γιλέκων” πριν από δύο χρόνια στη Μασσαλία, υποστηρίζει ότι ο αστυνομικός στόχευσε απευθείας στο διαμέρισμα του θύματος.

Η Ζινέμπ Ρεντουάν, αλγερινής καταγωγής, έκλεινε τα παντζούρια του σπιτιού της στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Μασσαλίας όταν χτυπήθηκε από τα θραύσματα του δακρυγόνου. Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το βλήμα κινούταν με ταχύτητα 97 χιλιομέτρων την ώρα όταν χτύπησε την 80χρονη στο στήθος και στο πρόσωπο. Η Ζινέμπ Ρεντουάν υπέκυψε στα τραύματά της σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια.

Η έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Disclose” με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αναιρεί την επίσημη έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης για τα αίτια του θανάτου της 80χρονης. Για τη Γαλλία ο θάνατος της Ζινέμπ ήταν “ατύχημα” μια “παράπλευρη απώλεια” της διαδήλωσης των “Κίτρινων Γιλέκων”. Η “Disclose” διαπίστωσε ότι ο αστυνομικός που εκτόξευε τα δακρυγόνα στόχευε απευθείας σε κατοικίες.

Η κόρη της 80χρονης εκλιπούσης έχει καταθέσει καταγγελία κατά του Κριστόφ Καστανέρ, του τότε υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας.  

Τον Δεκέμβριο του 2018 η διαδήλωση των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Μασσαλία πνίγηκε στα δακρυγόνα των γαλλικών ΜΑΤ (CRS).

Η Ζινέμπ Ρεντουάν χτυπήθηκε από δακρυγόνο τύπου MP7, το οποίο εκτοξεύτηκε από εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Cougar. Στις οδηγίες ο εν λόγω εκτοξευτήρας αναφέρει: “Οι απευθείας βολές απαγορεύονται για να μην χτυπηθούν άνθρωποι”.

Η επίσημη έρευνα αποκάλυψε ότι πέντε αστυνομικοί των γαλλικών ΜΑΤ έλαβαν άδεια να χρησιμοποιούσουν τους εν λόγω εκτοξευτήρες και τα συγκεκριμένα δακρυγόνα ανήμερα της διαδήλωσης.

Ο διοικητής της διμοιρίας των ΜΑΤ στη διαδήλωση αρνήθηκε να κατονομάσει αυτούς τους πέντε αστυνομικούς. Επίσης κανείς τους δεν παραδέχθηκε ότι στόχευσε προς το διαμέρισμα του θύματος. Η επίσημη έρευνα των 73 σελίδων που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο ανέφερε “ότι τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν βάσει των προβλεπόμενων οδηγιών της αστυνομίας”.

Η ομάδα της “Disclose” εξέτασε υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επίσημη έρευνα των γαλλικών αρχών. Πάνω σε αυτό το υλικό δημιούργησε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του περιστατικού.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θέση του αστυνομικού που εκτόξευσε το δακρυγόνο, η γωνία της βολής και η πορεία της δείχνουν ότι “υπήρχε ισχυρή πιθανότητα το δακρυγόνο να καταλήξει μέσα σε ένα διαμέρισμα”. “Με απόκλιση λάθους δύο μέτρων στο σημείο που στόχευσε ο αστυνομικός υπήρχαν μόνο κατοικίες”, σημειώνει η νέα έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Η «έτσι»

Ο καιρός σήμερα: Λασποβροχές, σκόνη και ζέστη

Νέο εργατικό δυστύχημα στη Λακωνία με θύμα 25χρονο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα