ΑΘΗΝΑ
20:27
|
22.11.2024
Μετά τον τραυματισμό της από επίθεση στο Ιράκ, ζει στη Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να... ξανασταθεί στα πόδια της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Zainab έφτασε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την αδερφή της, Sumar, και τη 12χρονη κόρη της, Mallak.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο λόγω των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν στη σπονδυλική της στήλη κατά την επίθεση που δέχτηκε το κομμωτήριό της στο Ιράκ.

“Είχα το δικό μου κομμωτήριο στο Ιράκ” λέει, “το 2008 δεχτήκαμε ένοπλη επίθεση στο μαγαζί μου κι εκεί έγινε το δυστύχημα”.

“Αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες στη ζωή μου, αλλά έχω την υπομονή και την πίστη να τις ξεπεράσω” τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο όνειρό της είναι να “ξανασταθώ στα πόδια μου και να γιατρευτώ και το δεύτερο να έχει η κόρη μου η Mallak μία καλή ζωή”.

Αν και λαμβάνει υποστήριξη από το πρόγραμμα REACT του Δήμου Θεσσαλονίκης, εταίρου της Ύπατης Αρμοστείας, η Zainab δηλώνει πως οι δυνατότητες ένταξής της είναι περιορισμένες και οι ανάγκες της για εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη και αποκατάσταση μεγάλες.

“Αυτό δεν με αποτρέπει από το να ονειρεύομαι να ανοίξω ξανά το δικό μου κομμωτήριο”, δηλώνει. “Η ανεξαρτησία και η αυτονομία μου εξαρτώνται από μένα”.

Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. O αναγκαστικός εκτοπισμός τούς επηρεάζει δυσανάλογα. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βία, διακρίσεις, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αντιμετωπίζουν γιγάντια εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Αποκλείονται από τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και βιοπορισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται σήμερα και κάθε χρόνο στι 3 Δεκεμβρίου, έχει ως στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να ενισχύσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση σχετικά με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

‘Εως τότε η Zainab και χιλιάδες ακόμη άτομα όπως αυτή, θα προσπαθήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:

“Σίγουρα όταν θα ανοίξω δικό μου κομμωτήριο, θα δέχεται άτομα σε αμαξίδια” υπογραμμίζει η Zainab, καθώς έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το πρόβλημα της προσβασιμότητας σε δρόμους, καταστήματα και υπηρεσίες που προσπαθεί να επισκεφτεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η Αμερική-Για την ταινία «Ο Μαθητευόμενος»

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα